dispecink2

Městská policie Liberec začala v ostrém provozu používat nový informační systém. Jeho předností jsou ON-LINE datové přenosy spolu s GPS lokalizací při zadávání přestupku nebo jiné události nebo napojení na centrální registry. Systém používají na mobilních telefonech a tabletech i strážníci ve Frýdlantu.

Liberec, 22. ledna 2014. Městská policie Liberec a Liberecká informační společnost, a.s. představují informační systém, který používá online datové přenosy z mobilních zařízení spolu s GPS navigací a napojením na centrální registry. Systém umožňuje přímo v terénu zadávat údaje o přestupcích či událostech, ověřovat totožnost osob, pátrat po hledaných vozidlech a osobách či ověřovat majitele psů, a to vše prostřednictvím mobilního telefonu či tabletu. „Propojení na městský informační systém, např. na ekonomický odbor v případě neuhrazených pohledávek nebo provázání na spisovou službu umožňuje efektivní spolupráci Magistrátu města Liberec s městskou policií,“ říká Jiří Šolc, náměstek primátorky pro ekonomiku, majetek a systémovou integraci.

Společnost, jejíž informační systém v různých obměnách liberečtí strážníci používali od roku 1995, ukončila svoji činnost a i podporu stávajícího systému. Městská policie proto musela  urychleně najít nový informační systém, který by byl náhradou za stávající systém. „Navíc Liberecká IS, a.s., která je 100% dceřinou společností Města Liberec a spravuje informační systém městské policie, nabízí jeho provozování a využití pro další města či obce,“ doplňuje náměstek Jiří Šolc.

Hlavní výhodou celé agendy je optimalizace pro mobilní dotykové telefony či tablety  a internetové rozhraní, přes které probíhá komunikace s centrem.  Nejsou tedy třeba speciální komunikátory nebo programy. „Nová aplikace umí vytvářet i tzv. mapy kriminality. Podle ní můžeme lépe reagovat na oblasti se  zvýšeným výskytem protiprávního jednání,“ sděluje podrobnosti ředitel Ladislav Krajčík.

Další funkce systému:

– automatická GPS lokalizace při vytvoření  události z mobilního přístroje
– fotodokumentace ON-LINE z terénu do databáze
– ON-LINE zadávání a lustrace ze všech služeben a z terénu
– napojení na spisovou službu
– aktuální přehled události a strážníků v terénu
– mapy kriminality
– evidence pokutových bloků a jejich kontrola

Nový informační systém funguje v ostrém provozu od ledna 2014 a již ve  zkušebním období ukázal své výhody, když zajistil odcizené registrační značky vozidla nebo hledané osoby.
Zdroj: Město Frýdlant

 

Pin It on Pinterest