Nova_galerie_Lazne_v_Liberci__finisuje__pred_slavnostnim_otevrenim_medium

Možná největší kulturní událost Libereckého kraje v letošním roce čeká milovníky výtvarného umění tento měsíc. Po dvouleté rekonstrukci se v pátek 28. února  v 10 hodin pro veřejnost otevřou brány Oblastní galerie Lázně v Liberci na Masarykově třídě, hned naproti Severočeského muzea.  Slavnostní zahájení pro pozvané hosty se koná 26. 2. od 18 hodin.

A hned první tři dny ohlásila galerie snížené vstupné – dospělí zaplatí jenom 40 korun, všichni ostatní budou mít vstup zdarma. Otevřeno bude od 10 do 17 hodin.

„Kromě nových stálých expozic a několika výstav na návštěvníky čeká také nová kavárna a hned první sobotu  také výtvarná dílna pro rodiče s dětmi,“ upozorňuje ředitel galerie Jan Randáček.

Projekt revitalizace lázní se připravuje od roku 2009. Po jednáních města a kraje se oba partneři dohodli na podmínkách přesunu galerie do bývalých městských lázní Františka Josefa I. z roku l902.

„I pro pracovníky galerie  to bylo  těžké rozhodování, když jsme po více než šedesáti letech měli opustit tradiční sídlo galerie v ulici U Tiskárny. Na druhou stranu jsme si uvědomovali limity Liebiegova paláce, takže jsme nakonec souhlasili,“ prozradil ředitel.

Oblastní galerie se u příležitosti otevření nových prostor zavázala, že zajistí výstavní náplň nové galerie a  výsledek představí veřejnosti již první provozní víkend.

 „Umělecká díla, která si návštěvníci pamatují ze staré galerie, budou představena v nových souvislostech a v novém prostředí. To je snad dobrý důvod, proč přijít,“ láká do lázní Randáček.

Kromě nové expozice umění v Čechách, na Moravě a ve Slezsku galerie připravila zcela novou expozici věnovanou sběrateli a mecenáši Heinrichu Liebiegovi, znovu ukáže díla holandských mistrů 16. – 18. století ze svých sbírek, ale připomene rovněž historii lázní a galerie.

Hlavní výstava tematicky míří k původnímu účelu lázní; bude o plavcích a plavání a představí se na ní současní čeští a slovenští umělci. Galerie ale připravila rovněž výstavy staré grafiky z doby císaře Rudolfa II., výstavu o současné architektuře Tyrolska nebo speciálně koncipovanou výstavu Jana Mladovského. A právě výstavy na „míru“, tzv. specific site art, je jednou z novinek výstavního programu galerie.

 „Chceme tím oslovit hlavně mladší publikum a vlastně všem ukázat také jinou podobu výtvarného umění, které jsme se dosud nevěnovali,“ přiblížil zvláštnost výstavního programu ředitel.

Galerie v uplynulých měsících vybavovala výstavní a provozní prostory zcela novým vybavením, které financoval Liberecký kraj.

„Celé vnitřní vybavení přišlo na 21,7 milionů korun. Může se to zdát hodně, ale původní rozpočet byl přibližně 32 milionů korun.  Díky výběrovému řízení se  ale podařilo hodně ušetřit,“ zdůraznila Hana Maierová, náměstkyně hejtmana LK pro resort kultury a cestovního ruchu.

Oblastní galerie s přesunem do Lázní upravila rovněž svou otvírací dobu a vstupné. Návštěvníci sice zaplatí 80 korun, ale každý čtvrtek je bude čekat volný vstup do všech expozic a na všechny výstavy. Čtvrtek bude také dnem, na který budou směřovány všechny vernisáže, komentované prohlídky nebo přednášky. Soboty pak budou patřit výtvarným dílnám pro děti nebo kurzům pro dospělé. Galerie bude pro návštěvníky otevřená denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin a každý čtvrtek do 19 hodin.

Pro novináře – Tisková konference za účasti hejtmana LK Martina Půty, jeho náměstkyně Hany Maierové, primátorky města Martiny Rosenbergové, Michala Vereščáka se uskuteční 26. února od 9.30 hodin v sídle galerie. Galerii na tiskové konferenci zastoupí ředitel Jan Randáček a vedoucí odborného oddělení Anna Habánová. Následuje komentovaná prohlídka a prostor pro fotografování.

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest