Ohnostroj_na_lonskych_Valdstejnskych_slavnostech_na_nam._ve_Frydlante_medium

Ministerstvo kultury každoročně vyhlašuje soutěž o cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových zón a městských památkových rezervací. V Libereckém kraji získalo pomyslný vavřínový věnec za rok 2013 město Frýdlant, které tak postupuje do celorepublikového klání. Cenu převzal starosta města Dan Ramzer.

„Frýdlant se spolu s Hrádkem nad Nisou zúčastnil soutěže vůbec poprvé, a hned stanul na stupni krajského vítěze. Uspěl v konkurenci šesti dalších měst, která se mohou chlubit městskou památkovou zónou, a do soutěže se přihlásila,“ uvedl Miloš Krčmář, ředitel Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci.

Klání se podle něj zúčastnily ještě Česká Lípa, Lomnice nad Popelkou, Turnov, Zákupy, Jablonec nad Nisou a již zmíněný Hrádek nad Nisou.

„Hodnotitelská komise ocenila několikaletou velmi kvalitní práci na úseku památkové péče v tomto městě, a také solidní podíl, který jeho vedení investuje do obnovy kulturních památek ze svého rozpočtu,“ pochválila náměstkyně hejtmana LK pro kulturu a památkovou péči Hana Maierová.

Kromě rekonstrukce frýdlantského náměstí nebo radnice zaslouží zmínit obnova redernovského špitálu, kde nalezly umístění expozice městského muzea, či obnova budovy frýdlantského betlému, který rovněž prošel náročným restaurováním.

Přehled umístění zúčastněných měst:

1. místo: Frýdlant

2. místo: Lomnice nad Popelkou

3. místo: Česká Lípa

4. místo: Jablonec nad Nisou

5. místo: Turnov

6. místo: Hrádek nad Nisou

7. místo: Zákupy

Podrobnosti: Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci .

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest