cap178503719Česká společnost ornitologická vyhlásila ptákem roku 2014 oba druhy čápů, čápa černého a čápa bílého. Díky své výjimečnosti je čáp bílý prvním druhem, který se stává ptákem roku podruhé – přesně po 20 letech. Kromě toho, že čáp symbolizuje návrat jara, nový život a všeobecné štěstí, přispěla k jeho volbě i skutečnost, že se letos koná již 7. celoevropské sčítání čápů bílých a 3. celostátní sčítání čápů černých.

Čápi přitahují pozornost tolika lidí, že se Česká společnost ornitologická poprvé rozhodla volbu tohoto ptáka zopakovat. Čáp bílý byl jedním z prvních ptáků roku přesně před 20 lety. Nyní se k němu přidal i jeho méně známý příbuzný, tajemný čáp černý. Oba druhy budou ornitologové letos bedlivě sledovat a do sčítání se může zapojit opravdu každý. Vše potřebné bude zveřejněno na speciálním webu o čápech, který ČSO spustí symbolicky 12. března, na svatého Řehoře (kdy dle lidové pranostiky “čápi letí přes moře”).

Přestože čápi nepatří mezi nejohroženější druhy, ukazují nám, jak se svět kolem nás mění. Bílí čápi postupně opouštějí úrodné nížiny zaplavené zemědělskými chemickými přípravky a stěhují se výše do hor, což jim usnadňuje i změna klimatu. Naopak černí čápi se z dříve plachých lesních ptáků, které bylo těžké jen zahlédnout, stcap-cerny454937391ávají stále běžnějšími a nezřídka se s nimi setkáte i na potoce uprostřed vesnice. Právě nahlášením údajů o známých hnízdech může opravdu každý pomoci s ochranou čápů na jejich hnízdištích u nás. A protože se čápům v České republice daří dobře, máme za ně větší zodpovědnost i v rámci Evropy.

Česká ornitologická společnost společně se Správou Krkonošského národního parku vyhlásily také fotografickou soutěž o nejlepší snímky čápa bílého a čápa černého. Vítězné fotografie budou představeny na putovní výstavě, jejíž vernisáž se bude konat 6. září ve Vrchlabí.

Zdroj: Kudy z nudy

Pin It on Pinterest