Masopust_v_Ponikle__-_v_pozadi_stara_zbrojnice_thumb

Dobrovolné spolky v obci Poniklé připravují na 1. března od 11 hodin 4. ročník akce nazvané Ponikelskéj masopust.

Letošní hlavní atrakcí bude podle starosty Tomáše Hájka živý orloj, který bude poprvé v historii a Poniklé (a to je co říci, když první písemná zmínka o obci je z roku 1241) figurován živými apoštoly ve věži staré hasičské zbrojnice.

„Zkušenosti máme z loňských Vánoc, kdy se nám povedl padesátičlenný živý betlém,“ zve starosta s tím, že orloj bude fungovat v sobotu dvakrát – ve 12 a ve 14 hodin.

Průvod maškar doprovázený kapelou začne ve 12. 30 hodin na Tuláčkově návsi. Mnozí zájemci využijí nabídky Divadelního spolku Josef Jiří Kolár Poniklá, jenž zde vznikl už v roce 1864, pojmenovaného podle staroslavného služebníka velebné Thálie v horách Krkonošských, a letos tedy oslaví 150. výročí založení, a obléknou se do zapůjčených masek v kulisárně divadla. Ostatní se jistě ustrojí již doma.

Na občerstvení pro návštěvníky se podílejí členové všech 17 místních spolků v čele s hasiči a Kabinetem kerkonošské slovesnosti.

„Nic z pití a jídla není šizeno,“ potvrdil a zdůraznil rychtář vlastenecko obrozeneckého spolku ustaveného roku 2010 k velebení staroslavné historie Poniklé, a také starosta,  Tomáš Hájek.

P.S.: Návštěvníci masopustu si také mohou prohlédnout chaloupku, v níž údajně žila Ponikelská bába nebo alespoň do ní jezdila Marie Kubátová, když psala Krkonošské pohádky.

Tož naviděnou v Poniklé! Vstup je volný!

(Najdete ji na trase mezi Jilemnicí a Jabloncem nad Jizerou – 60 km od Liberce, 40 km od Jablonce nad Nisou a od Turnova, 30 km od Tanvaldu, 28 km od Železného Brodu či 17 km od Semil.)

Program sobota 1. března 2014 od 11 do cca 15 hodin

Místo: Tuláčkova náves a ZŠ Poniklá

11.00 – Začátek servírování jitrnic, jelit, prdelačky, ovaru, tlačenky a dalších fajnovosti!

12.00 a 14.00 – Ponikelský orloj ve věži staré hasičské zbrojnice

12.30 – Masopustní průvod s živou hudbou

13.15 – Loutkové divadlo „Pyšná princezna“–  ve třídě ZŠ hraje LS Rolnička Nová Paka

Po celou akci bude pro děti připravena střelnice.

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest