Příjezd Krakonoše (5)

Již po osmašedesáté zavítá do Harrachova Krakonoš. Toto tradiční setkání se koná v sobotu 8. března. Návštěvníci se mohou těšit nejen na samotného Krakonoše, ale také mnoho dalších roztodivných bytostí. V cíli Krakonošova příjezdu čeká na všechny bohatý program s množstvím soutěží a atrakcí pro celé rodiny.

8. března 2014 už tomu bude 68 let od zrodu této tradiční harrachovské akce, která v roce 1946 vznikla díky místní aktivní spolkové činnosti a radosti z konce 2. světové války. Jádro akce se dochovalo do dob dnešních, tzn., že se očekává příjezd pána hor, Krakonoše, který má za úkol, jak se patří se vší slávou, přivítat se svou družinou a návštěvníky příchod jara.

Základem Krakonošovy družiny jsou čertiska, která nenechají žádného z hříšníků bez povšimnutí, Krakonošova policie, která slouží jako jemnostpánova ochranka, a zároveň si umí důkladně proklepnout příchozí, mezi jeho věrný doprovod patří také Anče a Kuba, hrabata Harrachova a v posledních letech také Krakonošovy sousedé z Jizerských hor – víla Izerína a duch Muhu. K této družině se každoročně připojuje průvod s mažoretkami, dechovkou a desítkami roztodivných masek, nad jejichž výrobou a přemýšlením, jak být co nejoriginálnější, tráví nejen Harrachováci spoustu hodin. Tento rej masek bude i letos oživen velbloudem, který se už v loňském roce stal nováčkem v Krakonošově družině.Na křižovatku se pán hor se svoji družinou vydá v čele s velbloudem z nádvoří sklárny v 11 hodin. Následovat bude tradiční průvod městem s mažoretkami, Krkonošskou dechovkou, čerty a rejem masek. Doprovodný program se bude konat na stadionu za pensionem Tesla u dolní stanice lanové dráhy.

Karnevalové vítání jara je skvělá akce pro všechny rodiny s dětmi. Těšit se mohou na cimbálovou muziku, čertovu kovářskou dílnu či na ukázky tradičních krkonošských řemesel.

V rámci programu se bude konat také akce Česká sekera 2014 – český pohár v házení oboustrannou sekerou na terč. Informace o České sekeře 2014 se dozvíte ZDE.

Časový harmonogram akce Příjezd Krakonoše do Harrachova 8.3.2014

10.00 – 11.00 hodin registrace masek na křižovatce u Hotelu Karolína
11.00 – 12.00 hodin zahájení programu za pensionem Tesla Cimbálovkou Dušana Kotlára
11.00 Odchod průvodu v čele s Krkonošskou dechovkou, velbloudem, Krakonošem a jeho družinou přes centrum Harrachova
12.00 příchod průvodu do dějiště odpoledního programu tj. k pensionu Tesla u dolní stanice lanové dráhy
12.00 zdravice Krakonoše a paní starostky města Harrachova
12.15 vystoupení mažoretek z Rokytnice nad Jizerou
12.30 Vyhlášení soutěže o nejlepší masku
12.45 Cimbálovka Dušana Kotlára
13.15 Dražba skautské velikonoční pomlázky
13.30 Hudba u města Vídně (staropražské písničky, hospodské písně, písně Karla Hašlera, písně k pivu a o pivu – pivní písně, staročeské, lidové a zlidovělé)
14.30 Lyžnické závody odstartované hrabaty Harrachovými
15.00 vyhlášení výsledků poháru Česká sekyra a lyžnických závodů
15.30 The Vintage Band (Rock & Roll revival)
16.30 Šermířsko-ohňová show umělecké agentury Pranýř

A na co se ještě můžete těšit?

Těšte se dále na soutěž o nejhezčí masku, turnaj pro děti, které si budou moci vyzkoušet střílení z luku, kuše a obléci si zbroj rytíře.  Čeká Vás také Krakonošova losovačka o hodnotné ceny, maloskalští čerti s kovářskou dílnou a s potulným zpěvákem kramářských písní, pletení velikonočních pomlázek skauty z Jilemnice, stánkový prodej (trdelníky, dřevěné hračky, sýry, zdravé dobroty z rakytníku, koření, keramika, batikované výrobky, skleněná bižuterie, ručně malované šperky, perníčky – prodej a dílnička pro děti, výrobky z medu a různé druhy jiných dobrot), pouťové atrakce a k pohodě sobotního odpoledne uslyšíte a zažijete Cimbálovku Dušana Kotlára, Hudbu u města Vídně a The Vintage Band.

A vstupné? To máte zdarma!

Dopravní uzavírka ve městě 11:00 – 12:00 hodin!

Účast na vlastní nebezpečí!

Tak neváhejte a přiďte 8. března 2014 pobejt a zažít, jak se v Harrachově umí veselit z příchodu jara.

Zdroj: Liberecký kraj – cestou necestou

Pin It on Pinterest