2012251443227408

V úterý večer byli liberečtí profesionální hasiči přivoláni do Londýnské ulice v Liberci, kde se v jednom z bytů přiotrávily 3 osoby oxidem uhelnatým unikajícím z karmy.

Při příjezdu hasičů byla rodina v péči zdravotníků. Hasiči zde zjistili pomocí detekčního přístroje nejvyšší měřitelné hodnoty a ihned byt odvětrali. Měření provedli i v bytech nad místem události, kde byly hodnoty rovněž vyšší. I zde byly byty odvětrány a v objektu byl vydán zákaz používání plynového kotle do provedení revize technikem.

Tento případ rozhodně nebyl ojedinělý. Například v sobotu 22. 2. zasahovali semilští profesionální hasiči v Železném Brodě, kde byl nalezen muž v bezvědomí. Přes veškerou snahu záchranářů se ho již nepodařilo oživit. Příčinou byl taktéž CO unikající z karmy.

Nebezpečí oxidu uhelnatého lidé stále podceňují, přitom právě tento bezbarvý plyn je velmi zákeřný už z toho důvodu, že je bez chuti a bez zápachu. Je lehčí než vzduch a vzniká při nedokonalém spalování. K případům otravy dochází při užívání plynových průtokových ohřívačů (karem), když není zajištěno dostatečné větrání v dané místnosti. K otravě však může snadno dojít i tehdy, pokud není v pořádku odvod spalin z topidla, komín je zanesen sazemi apod.

Prevence je jednouchá – provádět pravidelné kontroly komínů, topidel, zejména plynových zařízení, na trhu lze rovněž zakoupit CO alarmy, které dokáží upozornit na nebezpečnou hladinu tohoto jedovatého plynu v ovzduší.

Zdroj: Regiony24

Pin It on Pinterest