lanovka-snezkaLanovka v Peci pod Sněžkou jezdí již na samý vrchol Sněžky. Nové kabiny dopraví turisty na vrchol Sněžky za necelou čtvrthodinu. Za hodinu lanovka přepraví stejně jako u starého zařízení maximálně 250 lidí, což byla podmínka ochránců přírody.

Od září 2013 ukončila po 63 letech svůj provoz stará lanovka na Sněžku. Jednalo se o nejstarší lanovou dráhu, která v Krkonoších soužila turistům. Od té doby museli turisté šlapat na nejvyšší českou horu pěšky.

První veřejná jízda se uskutečnila 21. prosince 2013 a od té doby vozila lanovka turisty do mezistanice Růžohorky. Celý úsek lanové dráhy je v provozu od 22. února 2014. Výchozí stanice v Peci pod Sněžkou u chaty Lesovna je v nadmořské výšce 828,95 metru, stanice Růžová hora se nachází ve výšce 1339,05 metru a konečná zastávka pod vrcholem Sněžky je 1588,32 metru nad mořem.

Nová lanovka má místo dosavadních otevřených sedaček pro dva pasažéry čtyřmístné kabinky. Hodinová kapacita lanovky zůstane 250 lidí. Jízda až na vrchol by se díky vyšší rychlosti měla s novou lanovkou zkrátit z bývalých 25 na zhruba 16 minut.

Zdroj: Kudy z nudy

Pin It on Pinterest