Penize_pujdou_i_do_Chrastavy_-_namesti_v_roce_2010__medium

Výbor Regionální rady Severovýchod rozděloval na svém pondělním zasedání prostředky z evropských fondů. Přes 900 milionů korun půjde z ROP Severovýchod na rekonstrukce silnic a 66,5 milionů na podporu školství.

Dalších sedmnáct úseků silnic II. a III. třídy v Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji se bude rekonstruovat díky evropským dotacím. Liberecko využije 50,9 milionů korun na dokončení přeložky komunikace v Chrastavě, na Královéhradecku čeká na rekonstrukci třeba silnice ze Rtyně do Hronova, pardubičtí radní mohou se 145 miliony korun zahájit práce v úseku z Tatenice Krasíkova směrem na Zábřeh.

Výbor Regionální rady dal zelenou také patnácti infrastrukturním projektům, na které však v tuto chvíli nejsou prostředky.

„V případě, že se do operačního programu vrátí nevyčerpané peníze z jiných projektů, využijeme je zpětně na financování silnic II. a III. třídy,“ vysvětlil Martin Půta, předseda Regionální rady Severovýchod.

Se stejnou situací se musí vypořádat také obecně prospěšná společnost MCU Koloseum, která začne v Liberci s úpravami kulturně pohybového centra Koloseum, a Statutární město Pardubice, jež se chystá rekonstruovat starou vojenskou plovárnu na Vinici.

Členové Výboru také schválili přidělení 66,5 milionů korun pro devatenáct nových projektů zaměřených na rozvoj školství. Například v Chroustovicích tak vybaví odborné učiliště, na lesnické akademii v Trutnově pořídí simulátor pro výuku harvestorových technologií, v Hořicích zmodernizují dílny na tamější kamenické a sochařské škole.

Více času na realizaci integrovaných plánů rozvoje měst získali radní v Liberci a Pardubicích. Výbor Regionální rady vyhověl jejich žádosti a zrušil podmínku, podle níž musela krajská města do 30. června letošního roku vyčerpat 95 % přidělených prostředků. Stále však mají povinnost utratit do konce roku 99 % vyčleněných financí.

„Pokud bychom trvali na původní podmínce, ohrozili bychom realizaci dalších projektů, například dnes zahájenou rekonstrukci Třídy Míru v Pardubicích nebo výstavbu hospice v Liberci,“ řekl předseda Půta.

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest