jested ar

Že skokanský areál na Ještědu nemusí sloužit jen závodním lyžařům, dokazuje chystaná akce, která se zde uskuteční počátkem června letošního roku. Přímo pod skokanskými můstky se spolu utkají nejlepší dřevorubci z celé republiky. Ještědský areál totiž přivítá 11. ročník mistrovství České republiky ve sportovním dřevorubectví, které se bude konat jako finále soutěžní série STIHL Timbersports Czech Series 2014.

STIHL Timbersports Czech Series 2014 pod Ještědem

Prestižní klání v timbersportu propukne pod Ještědem v neděli 1. června 2014. Tomu bude předcházet čtyřdenní tréninkový kemp, kde si bude moci tento adrenalinový a netradiční sport vyzkoušet každý. Stačí se jen včas přihlásit na webu pořadatele.

S organizací šampionátu pomůže také statutární město Liberec. Společně s pořadateli soutěže si proto budoucí dějiště dřevorubeckého klání prohlédla primátorka Liberce Martina Rosenbergová. Zázemím je provedl ředitel Sportovního areálu Ještěd Jan Svatoš.

LIBEREC | Setkání v areálu Ještěd

 „Těší mne, že se mistrovství uskuteční právě v našem sportovním areálu na Ještědu, který je pro pořádání podobných akcí, jak jsem se osobně přesvědčila, perfektně připraven. Každé další využití areálu proto podporuji a vítám. Soutěž je divácky atraktivní a jistě přiláká mnoho diváků. Vždyť minulé ročníky mistrovství navštívilo kolem čtyř tisíc lidí,“ uvedla primátorka Martina Rosenbergová.

Liberecko bude reprezentovat zkušený závodník Martin Roušal. Musí však ještě úspěšně projít kvalifikací. Mezi jeho největší úspěchy se řadí bronz z loňského mistrovství republiky a dvojnásobná účast na mistrovství světa.

Sportovní dřevorubci se v Liberci utkají v šesti disciplínách. Soutěží se v práci s motorovou i ruční pilou a sekerou. Například při adrenalinové disciplíně nazvané Springboard dřevorubci přesekávají stojící kmen z prkna zaraženého v kmeni ve třímetrové výšce. Tato disciplína vychází z dob, kdy dřevorubci nemohli přesekat mohutné stromy, protože měli příliš krátké pily. Divácky atraktivní bude i řezání motorovou pilou s extrémně silným motorem (výkon přesahuje 62 koní).

Nebude to poprvé, co skokanský areál na Ještědu přivítá takovou událost. V netradiční sportoviště se areál proměnil už letos v únoru. Na doskočišti vyrostlo několik zasněžených hřišť pro snow volejbal a fotbal. Konal se zde turnaj Winter Escape. Podobné turnaje na sněhu jsou běžné například v Rakousku.

Podívejte se, jak to na dřevorubeckých závodech vypadá:

Zdroj: Liberec mě baví,

 

 

Pin It on Pinterest