02Za pouhých pár minut dojdete od konečné zastávky městského autobusu v Jablonci nad Nisou – Lukášově na pozoruhodné místo. Jedná se o nenápadnou louku, která na jaře rozkvétá stovkami bílých i nafialovělých květů šafránu.

Přírodní památka Lukášov ochraňuje luční porosty s výskytem šafránu Heuffelova (Crocus heuffelianus) mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Tento druh je zde velkou vzácností, přirozeně se totiž vyskytuje pouze v karpatských pohořích.
O tom, jak se krokusy dostaly až do Lukášova, se odborníci odedávna dohadovali. Studie z roku 1939 tvrdí, že jde o pozůstatek doby poledové, kdy se sem rozšířila stepní flóra z východních oblastí. Jiný názor je ten, že se jedná o křížence pocházejícího z alpských oblastí, který sem mohli přinést někteří z osídlenců.Původně zde byly pastviny a pravidelně udržovaný ovocný sad. Se zánikem hospodaření však začaly louky zarůstat, což mělo negativní vliv na populaci šafránu. Z toho důvodu jsou místní louky v dnešní době pravidelně koseny.Kromě šafránu na lokalitě roste ještě sasanka hajní, ve spodní části v blízkosti vodního toku blatouch bahenní, bledule jarní a prvosenka vyšší.

Pin It on Pinterest