Lesopark 002Ve Frýdlantě v ul. Bělíkova vyrůstá lesopark Střelnice. Oblíbené vycházkové a odpočinkové místo pro obyvatele přilehlých sídlišť a děti ze školy i školky dostává novou tvář.  Do lesoparku bude možno vyrazit s kočárkem i odrážedlem. Na procházku nebo na piknik se budou moci vydat i senioři a invalidní spoluobčané. Cestičky totiž budou podloženy kamenivem a uválcovány.

„Příměstský les Střelnice u Frýdlantu se už letos dočká podoby lesoparku, v němž bude prostor pro drobné herní prvky pro děti. Milovníci jízdy na kole ocení krátkou dětskou cyklostezku, pohodlnější povahy pak lavičky a větší altán, který vyroste v prostoru bývalé střelnice. Umožní posezení i za méně příznivého počasí,“ říká Ing. Otto Kučera z lesní správy Frýdlant.

Proměnu příměstského lesa v přívětivý lesopark realizuje Lesní správa Frýdlant spolu s Městem Frýdlant. Projekt odstartoval už předloni, kdy byl prosvětlen stávající lesní porost a odstraněny poškozené stromy. Ve stejném roce byl zpracován projekt celkových úprav, přípravné práce započaly v roce 2013 a většina jich bude dokončena právě letos.

A výhled do budoucna? Projekt ještě obsahuje vylepšení palouků o bludiště, případně další odpočinková místa. S tím je počítáno v letech následujících, stejně tak jako s prosvětlením lesního porostu za střelnicí, který byl zatím ponechán bez zásahu.

Projekt Lesopark Střelnice je jedním z mnohých, jímž Lesy České republiky, státní podnik, zabezpečují kromě hospodaření v lesích i další funkce lesa. Ročně jsou zejména na podporu rekreačního využívání spravovaných státních lesů vynakládány z rozpočtu podniku desítky milionů korun. Nejznámějším projektem na Frýdlantsku, hrazeným zčásti z fondů EU a z většiny financovaným právě z rozpočtu Lesů ČR, je bezpochyby Singltrek pod Smrkem. „Trochu v jeho stínu pak zůstávají menší akce, jako např. altány na Předělu, na křižovatce U Streitova obrázku, případně U modřínů nad Novým Městem p. S. a další drobné stavby nesouvisející přímo s hospodařením v lesích,“ vysvětluje Ing. Otto Kučera.

Na lesopark volně navazuje projekt s názvem „Než půjdeš do lesa“, který připravuje investiční oddělení Města Frýdlant. Jedná se o krátkou naučnou stezku pro nejmenší děti, která bude vybudována v areálu mateřské školy v ul. Bělíkova. „Jejím cílem je přiblížit život v přírodě právě malým dětem z mateřských škol a 1. stupně základních škol a vhodnou formou v nich probudit pozitivní zájem o přírodu,“ říká vedoucí investičního oddělení Bc. Zdena Ubiasová. Projekt bude hotov do konce r. 2014.

Zdroj: Město Frýdlant

 

Pin It on Pinterest