Gabriela_Soukalova_mediumV prestižní anketě o nejlepšího sportovce Libereckého kraje v roce 2013 se prosadily na prvních třech místech tři krásné a úspěšné sportovkyně v pořadí  – 1. biatlonistka Gabriela Soukalová z SKP Kornpitz Jablonec, 2. plavkyně Petra Chocová z PK Česká Lípa a 3. triatlonistka Helena Erbenová z Bižuterie Jablonec.

Ceny všem umístěným v anketě, kterou pořádají Liberecký kraj, Krajské sdružení České unie sportu (ČUS), Deníky a agentura   ČOK-CZ, předávali včera v Divadle F. X. Šaldy v Liberci představitelé kraje, měst, sportovních organizací a partnerských firem. Za Liberecký kraj se slavnostního setkání zúčastnili hejtman LK Martin Půta, který převzal nad večerem záštitu, náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová a Hana Maierová a radní Vladimír Mastník.

„Je to skvělý a mám radost,“ vzkázala divákům 
z finského Kontiolahti, odkud se zrovna přesouvala na poslední kolo Světového poháru do Osla. „Pro mě je vyhrát obě kategorie velká čest,” dodala biatlonová superstar. Cenu za úspěšnou sportovkyni přijela na jeviště převzít její maminka, bývalá reprezentantka v běhu na lyžích pod jménem Svobodová, a její otec Karel, nikoli bývalý skokan na lyžích, jak se někde traduje.

„Za trojicí sportovkyň skončil první muž – Michal Šrámek, kanoista TJ DDM Česká Lípa. Následovali karatista Pavel Znamenáček ze Sport Relax Česká Lípa, skokan na lyžích Jan Matura z liberecké Dukly a kapitán Slovanu Radoslav Kováč,“ vypočítal předseda KS ČUS Vladimír Boháč.

Osmou příčku obsadila opět žena, boulařka Nikola Sudová, za ní skončila triatlonistka Ivana Loubková a desítku uzavřel silový trojbojista Pavel Vacek.

V družstvech dospělých byla nejlepší biatlonová štafeta z Jablonce. V kategorii mládeže zvítězil Kryštof Bogár z Jiskry Nový Bor. V mládežnických družstvech střelkyně ze vzduchové pušky, mladší dorostenky SSK Manušice.

Mezi handicapovanými hodnotila porota nejvýše výkony Denisy Trmalové z Handi Tanvald a Sluníčka Jablonec, která provozuje snowboard.

Mezi trenéry amatéry vyhrál Tomáš Kučera ze Spartaku Rokytnice, trenér alpského lyžování, a mezi profesionály fotbalový kouč Slovanu Liberec Jaroslav Šilhavý.

„Byla to přehlídka úspěchů současných reprezentantů, ale také naše sportovní budoucnost v mládežnické kategorii. Výsledky mladých závodníků ukazují, že se opět máme na co těšit,“ zhodnotil vyhlašování hejtman, který v brzké době pozve všechny letošní účastníky Zimní olympiády v Soči na přátelské setkání do Sídla Krajského úřadu LK v Liberci.

V letošním roce se oceněným sportovcům a divákům na pódiu představili zpěváci Kamila Nývltová, Josef Vágner a Bek ofis, taneční skupiny TK TYK TAK Liberec při ZŠ Broumovská – street dance, show dance a break dance, choreografie Věnceslava Drábková, a ze Sport Aerobic Liberec ze sídliště Kunratická, trenérky Helena Niklová a Barbora Svatošová. Nechyběl ekvilibrista s míčem Lucaso (Lukáš Škoda) z Liberce. Zkušeně moderoval Radek Šilhán.

O skvělou zábavu na společenském večeru se pak postarala cimbálová kapela Dušana Kotlára se zpěvačkou Olgou Kostelencovou.

Pořadí nejlepších v Libereckém kraji:

JEDNOTLIVCI DOSPĚLÍ

1. Soukalová Gabriela (SKP Kornspitz Jablonec), biatlon. Reprezentantka a rodačka z Jablonce patří mezi nejlepší světové biatlonistky. Za sezonu 2012/2013 získala šesté místo ve Světovém poháru, na MS byla třetí ve smíšené štafetě. Na kontě má v kalendářním roce 2013 pět prvenství v SP, jednou byla třetí a mnohokrát v elitní desítce.

2. Chocová Petra (PK Česká Lípa), plavání. Reprezentantka, držitelka rekordů v prsařských disciplínách v krátkém (25 m) i dlouhém bazénu (50 m). V roce 2013 šestkrát přepisovala své vlastní rekordy, mistryně republiky, vítězka celého seriálu ČP 2013, stříbrná na Světové Univerziádě (50 m P).

3. Erbenová Helena (Eleven Rubena test team) terénní triatlon, crosstriatlon, zimní triatlon. Mistryně světa v crosstriatlonu a také v zimním triatlonu, 3. místo na ME v crosstriatlonu, 3. místo na MS a ME v zimním triatlonu (štafeta), vítězka pěti závodů SP Xterra, celkově 1. v evropské části SP Xterra. Ovládla celkové pořadí ČP Xterra a zimního triatlonu.

4. Šrámek Michal (TJ DDM Česká Lípa), kanoistika. Druhé místo v celkovém pořadí SP, 3. místo na MS (sprint týmů), 2x 3. místo na ME, ve sprintu a v klasickém sjezdu týmů, 4. místo na ME ve sprintu, 1. místo v ČP sprint, 1x 2. místo v ČP sprint, 2x 3. místo v ČP sprint a 2. místo na MČR ve sprintu.

5. Znamenáček Pavel (Sport Relax), karate. Čtyřikrát první na MS WTKA (kata masters, kata All style open, kata duo team, kata duo All style open).

6. Matura Jan (Dukla Liberec), skoky na lyžích. MS Val di Fiemme 5. a 12. místo, SP Saporo 2x 1. místo, SP Harrachov 2. a 3. místo.

7. Kováč Radoslav (FC Slovan Liberec), fotbal. Stabilní opora libereckého klubu v lize i pohárech.

8. Sudová Nikola (Dukla Liberec), akrobatické lyžování. Osmá ve Světovém poháru, na MS Voss Myrkdalen 6. místo (Dual Moguls).

9. Loubková Ivana (TT Cyklorenova Cvikov), triatlon. První na MČR xterra Ostrov, 1. v ČP xterra Davidův mlýn, 1. na mezinárodní 3länder crosstriatlon, 2. v ČP xterra Hořice, 2. v ČP xterra Kíny, 1. v MTB Okolo Liberce, 1. v MTB Okolo Ústí, 1. v MTB Author Český Ráj, 1. na Author Bezděz.

10. Vacek Pavel (SK Metalpower Nový Bor), silový trojboj. Reprezentant v kategorii junior (20 – 23 let), 1. na MS i MČR v silovém trojboji a benchpressu do 125 kg, 1. na MM Česko-Slovenska v silovém trojboji do 125 kg, výkon 635 kg – národní rekord.

 

DRUŽSTVA DOSPĚLÝCH

1. SKP Kornspitz Jablonec, biatlon. Smíšená štafeta ve složení Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec získala na MS v Novém Městě na Moravě bronzové medaile.

2. FC Slovan Liberec, fotbal. Úspěšné tažení v Evropské lize a postup ze skupiny do jarních bojů EL, 3. místo v Gambrinus lize 2012/13.

3. VK Dukla Liberec, volejbal. Semifinále evropského Challenge Cupu, vítěz základní části extraligy 2012/13, 3. místo celkově v extralize, vítěz Českého poháru 2013.

4. Baumit Jablonec, fotbal. Ligoví fotbalisté vyhráli v roce 2013 Pohár České pošty, čímž postoupili do evropských pohárů. Získali Superpohár.

5. Novoborský šachový klub, družstvo mužů, šachy. Vítěz Evropského klubového poháru 2013, 1. místo v Extralize družstev ČR 2013 (čtvrtý titul v řadě).

 

JEDNOTLIVCI MLÁDEŽ

1. Bogar Kryštof, (OK Jiskra N. Bor), orientační závody na horských kolech (MTBO). Reprezentant (muži – ELITA), 2x 1. na MS v MTBO na trati long a štafeta, 3. na MS MTBO na trati sprint, na SP MTBO 2013 v Portugalsku: 1. (long), 1. (štafeta), 2. (middle), celkově 3. ve SP MTBO, 4x 1. v ČP MTBO 2013. Českým svazem orientačních sportů byl vyhlášen nejlepším závodníkem v MTBO.

2. Grusová Tereza (Bižuterie Jablonec) plavání. Juniorská reprezentantka, dorostenecká rekordmanka ČR na 50 m a 200 m znak na dlouhém i krátkém bazénu. Několikanásobná mistryně ČR dorostu i seniorů na 50, 100, 200 znak. 5., 7. a 9. místo na ME juniorů 2013, 9. na MSJ 2013, účast v semifinále (17. místo) na zimním mistrovství Evropy seniorů 2013 na krátkém bazénu.

3. Antošová Barbora (SKI klub Jablonec, Bižuterie Jablonec) klasické lyžování, triatlon. Má bronz z MČR žáků v lyžování a získala 3. místo v ČP žáků. V triatlonu uspěla na MČR v olympijském triatlonu 1. místo, 1. na MČR družstev aquatlonu a ČP v olympijském triatlonu a aquatlonu, 2. místo MČR v aquatlonu.

4. Portyk Tomáš (LSK Lomnice nad Popelkou), severská kombinace. 7. a 9. místo na MSJ, 2x 1. místo na MČR.

5. Říha Matěj (Česká akademie karate, o.s. Liberec), sportovní karate, kategorie KATA starší žáci. Mistr světa WSKU (World Shotokan Karate Union), mistr Evropy WSKU Bursa, vítěz Světového poháru WSKU. Vítěz seriálu Central European Karate League Středoevropská liga potřetí v řadě. Počtvrté v řadě celkový vítěz bodování Českého svazu karate (KARATEREC) v kategorii KATA žáci.

6. Rysulová Eliška (ČKS SKI Jilemnice), běh na lyžích. 1. místo v celkovém hodnocení ČP, 2x 2. místo na závodech MČR, 2. místo na mezinárodních závodech Trofeo Topollino a La Scambeda v Itálii.

7. – 8. Knop Petr (SKI klub Jablonec) klasické lyžování. Reprezentant, který získal 11. místo na MS juniorů, je juniorským mistrem ČR a vítěz ČP juniorů.

7. – 8. Sobota Matyáš (Judo klub Jablonec) judo. Stříbro na MČR, mezinárodní mistrovství Maďarska 3. místo. Dále získal devět prvenství na turnajích v Německu, Rakousku, Slovensku a Maďarsku, v ČP byl dvakrát první a jednou třetí, na velkých cenách ČR získal 6x prvenství.

9. Horák Patrik (OOB TJ Turnov), orientační běh. Deváté místo na ME, 1. a 2. místo na MČR.

10. Klemm Romuald (TJ Lokomotiva Liberec), šerm. Vítěz všech soutěží v ČR, juniorský mistr republiky, druhý v juniorských družstvech.

 

DRUŽSTVA MLÁDEŽE

1. SSK Manušice, střelba. První na MČR ve VzPu 40 – ml. dorostenky (Streubelová, Divíšková, Brabcová K.), 1. místo MČR ve VzPu 40 ml. dorostenci (Špitálský, Poláček, Tuček), 1. na MČR ve SM 3x 20 dorostenci (Špitálský, Poláček, Tuček), 2. na MČR ve SM 60 dorostenky (Brabcová, Divíšková, Bartoníčková), 3. na MČR ve SM 60 juniorky (Širlová, Klečková, Franceová).

2. LIAZ Jablonec, atletika. Dorostenci jsou přeborníky republiky ve štafetovém běhu 4x 100 metrů, štafeta druhým rokem na MČR v hale i na dráze nepoznala porážku.

3. Sport RELAX, karate Česká Lípa. Družstvo kata team dorostenek ve složení Barbora Znamenáčková, Sára Ješetová, Dorota Blechová a Adéla Šinerová 1. na MS FSKA, 2. na MČR WKF, 2. na SP WKF, 1. na North Bohemia, 2. na Czech Open, 2x 1. a 1x 3. v NPr WKF, 1. na Mezinárodní ceně.

4. ČKS SKI Jilemnice, běh na lyžích. Mladší dorostenky (Kociánová, Hanušová, Janatová) – 1. místo na MČR.

5. FBC Liberec, florbal. Juniorky mistryně republiky v roce 2012 a 2013.

TRENÉR – AMATÉR

Kučera Tomáš (Spartak Rokytnice nad Jizerou), alpské lyžování. 1. místo na MČR, 3. místo na ČP.

TRENÉŘI – PROFI

Šilhavý Jaroslav (FC Slovan Liberec), fotbal. Trenér úspěšného účastníka Evropské ligy.

HANDICAPOVANÍ

Trmalová Denisa (SEBA Tanvald Handi, SK Sluníčko SPMP Jablonec), snowboarding. Reprezentantka, která se zúčastnila Winter World Special Olympic Games v Jižní Koreji, kde získala tři medaile.

Hvězda Deníku: Soukalová Gabriela (SKP Kornspitz Jablonec), biatlon.

Připomeňme, že v okresních kolech ankety zvítězili na Jablonecku dvojnásobná medailistka z olympiády v Soči (úspěch se jistě objeví ve výsledcích letošní ankety) Gabriela Soukalová, na Liberecku kapitán fotbalového Slovanu Liberec Radoslav Kováč, na Semilsku skokan na lyžích Roman Koudelka a na Českolipsku již podesáté ve své kariéře plavkyně Petra Chocová.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
485226302 / 739541588

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest