Osobní_vlak_v_Havlíčkově_BroděKRAJ – Během akce se policistům podařilo zadržet celkem čtyři osoby. Tři z nich se dopustily majetkové trestné činnosti.

Policisté z celého Libereckého kraje se v době od 7:00 hodin dne 14. března  2014 do 7:00 hodin dne 15. března 2014 zapojili do mezinárodní akce na železnici s názvem  “24 BLUE”.

Akce byla zaměřená zejména na drogovou problematiku na železnici, vandalismus, kapesní krádeže, krádeže z nákladních vlaků, krádeže železničních součástí a ostatní trestnou činnost související s narušením veřejného pořádku. Policisté prováděli kontrolu vlakových nádraží, odstavených vagónů a osob pohybujících se v jeho v prostorách. Do akce se zapojilo celkem 151 policistů, kteří  zkontrolovali celkem 93 vlaků, 115 nádražních budov a jejich okolí a v rámci eliminace krádeží i 79 vytipovaných sběren druhotných surovin.

Kontroly sběren druhotných surovin proběhly v úzké součinnosti s  kontrolory České inspekce životního prostředí, v jejichž gesci jsou výkupny odpadů. Při kontrolách zajistili policisté 147 kg podezřelých kovů, které s největší pravděpodobností pocházejí z trestné činnosti.

Policisté zkontrolovali ve vlacích nebo v prostorách nádraží celkem 298 osob, z nichž čtyři osoby zadrželi v souvislosti s pácháním majetkové trestné činnosti.

Jednu osobu, 35letého cizince, zadrželi v pátek dopoledne policisté v Hrádku nad Nisou. Muže kontrolovali poblíž vlakového nádraží s vozidlem Škoda Felicia. Řidič na sebe upoutal pozornost tím, že převážel na střeše vozidla kovový šrot. Kontrolou řidiče policisté následně zjistili, že vozidlo je kradené a zároveň tak i náklad na jeho střeše. Vozidlo cizinec odcizil o dva dny dříve v Liberci, před dílnou v areálu Teplárny Liberec. Náklad na střeše vozidla si vezl z objektu bývalé továrny v Chotyni.

Hrádečtí policisté muži sdělili ve zkráceném přípravném trestním řízení podezření ze spáchání přečinu “Neoprávněné užívání cizí věci”, za které mu hrozí až dva roky vězení.

Další osobu zadrželi v pátek policisté ve Frýdlantu. Jednalo se o 21letého mladíka z Liberecka, který se v brzkých ranních hodinách vloupal do novinového stánku v ulici Nádražní ve Frýdlantu. Ze stánku následně odcizil tabákové výrobky a další zboží v hodnotě 35 tisíc korun. Další škodu způsobil poškozením stánku, a to ve výši 10 tisíc korun. Jak policisté zjistili později, mladík měl na svědomí i další krádeže ve Frýdlantě. Na konci února tohoto roku ve dnech 22. – 24. se již jednou pokusil vniknout do téhož novinového stánku s úmyslem odcizit tabákové výrobky. Přestože k samotné krádeži nedošlo, napáchal škodu na poškozeném stánku za téměř 5 tisíc korun. Mladík byl však vytravalý a svoji krádež přišel dokončit z 25. na 26. února. Ze stánku si odnesl tabákové zboží za téměř 41 tisíc korun na zařízení stánku způsobil škodu za dalších 18 tisíc korun. Kromě novinového stánku má mladík na svědomí ještě bistro Free Land v ulici ČSA, kam zavítal ze 12. na 13. března tohoto roku. Z provozovny odcizil v tomto případě cukrovinky.

Krádeže se podařilo objasnit frýdlantským policistům ve spolupráci s libereckými kriminalisty. Ti mladíkovi sdělili podezření ze spáchání přečinu “Krádeže” a “Poškození cizí věci”, za které mu hrozí nyní dvouleté vězení. Mladík je stíhán na svobodě.

V souvislosti se zadržením 21letého mladíka policisté zadrželi i 40letou ženu, která jak se později ukázalo, byla pouze svědkem události.

Poslední zadrženou osobou byl 29letý muž z Nymburska. Ten také skončil na policejní služebně ve Frýdlantě. I tento muž měl na svědomí vloupání do novinového stánku ve Frýdlantě, tentokrát však v ulici Bělíkova. Ze stánku, který muž navštívil, si však nic neodnesl a způsobil jen škodu ve výši 2 tisíc korun na poškození stánku.  Policisté muži sdělili ve zkráceném přípravném trestním řízení podezření ze spáchání přečinu krádeže ve stádiu pokusu. Tomu však hrozí za pokus krádeže trest odnětí svobody až na tři roky, neboť byl v posledních třech letech za obdobnou trestnou činnost již soudně trestán.

Do akce “24BLUE se zapojují i ostatní členské státy EU. Tato akce napomáhá k odhalování trestných činů na železnici a také k předcházení páchání této trestné činnosti.

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec
tel. 974 466 207, 725/900210

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest