201422173169516Dub ochránce z Višňové, který reprezentoval Českou republiku v anketě Evropský strom roku, se v soutěži umístil na páté příčce s 8 211 hlasy. Vítězem letošního ročníku se stal tisíciletý jilm z Bulharska.

Vyhlášení výsledků se uskutečnilo v Evropském parlamentu v Bruselu za účasti europoslance Pavla Poce, radního Jihomoravského kraje Jaroslava Parolka a dalších osobností. Mezinárodní soutěž, jejíž hlasování probíhalo na stránkách www.treeoftheyear.org, již po čtvrté uspořádala Nadace Partnerství.

O přízeň veřejnosti v internetovém hlasování soutěžily stromy z deseti evropských zemí. Do hlasování se zapojilo téměř 160 tisíc lidí, což je trojnásobek předchozího ročníku. Dub ochránce z Višňové, který svým kmenem při povodních zachránil domy i lidské životy, se dlouho držel na třetím místě. V posledním týdnu hlasování jej však předběhly stromy z Polska a Slovenska.

Vítězem se stal s více než 77 tisíci hlasy jilm z Bulharska. Putovní cenu od českého výtvarníka Martina Patřičného v Evropském parlamentu vítězi předali europoslanec RNDr. Pavel Poc a Ladislav Miko, zástupce ředitele DG SANCO. Druhé a třetí místo ocenili radní Jihomoravského kraje Jaroslav Parolek, Erika Mink ze společnosti Tetra Pak, Thierry de l´ Escaille z ELO, Julia Morton – Lefevre z DG IUCN a ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata. „Jako největší přínos Evropského stromu roku vnímám, že se snaží upozornit na životní prostředí skrz zajímavé evropské stromy – důležité přírodní, sociální a historické dědictví, kterého bychom si měli více všímat a chránit jej,“ uvedl europoslanec Pavel Poc.

Dub ochránce do evropského kola postoupil na základě vítězství v anketě Strom roku České republiky. „Další ročník této celostátní ankety začíná již 21. března a kdokoli bude moci do ankety přihlásit svůj oblíbený strom. Anketa je příležitostí pro aktivní lidi, kteří mají chuť udělat něco pro stromy ve svém okolí. Díky zpoplatněnému hlasování totiž mohou získat peníze na ošetření stromu, výsadu nových nebo jejich propagaci,“ říká koordinátorka ankety Andrea Krůpová. Nadace Partnerství nominace na Strom roku přijímá do 30. dubna.

Autor / zdroj: Adéla Badáňová

Pin It on Pinterest