201432085151989S prvním jarním dnem Nadace Partnerství odstartoval třináctý ročník ankety Strom roku. Až do 30. dubna máte příležitost nominovat do této celostátní soutěže svůj oblíbený strom. Anketa je skvělou příležitostí pro všechny aktivní lidi, kteří mají chuť udělat něco pro stromy ve svém okolí.

Výtěžek zpoplatněného hlasování poputuje zpět k navrhovatelům a ti jej budou moci použít k výsadbě stromů, odborné péči o ně nebo vytvoření propagačních materiálů o stromech. Vítězný strom navíc postupuje do mezinárodního kola ankety Evropský strom roku. Podrobnosti o tom, jak strom přihlásit, jsou dostupné na www.stromroku.cz.

Anketa hledá stromy s historií a příběhem. V minulých ročnících se objevily staré stromy se zajímavou minulostí nebo spojené s různými pověstmi – mezi nimi například tisíciletý Pernštejnský tis, Kotelská lípa nebo Popovský jasan. „Své zastoupení v anketě najdou také stromy, jejichž věk sice není tak úctyhodný, ale o to větší mají příběh. Připomeňme třeba Lidickou hrušeň, která přežila vyhlazení obce, nebo dub z Višňové, který svým kmenem při povodni zachránil domy i lidské životy,“ říká Andrea Krůpová z Nadace Partnerství.

Jak do soutěže nominovat strom? Navrhnout svého kandidáta může kdokoli – jednotlivci, rodiny, sousedé, učitelé se školáky, spolky, sdružení i celé obce. Přihlášku je možné zpracovat vlastním způsobem, ale měla by obsahovat základní informace o stromu (druh, stáří, výška, obvod kmene, lokalita, GPS souřadnice), jeho příběh a fotografii.

„Pokud by strom postoupil mezi dvanáct finalistů, bude soutěžit o přízeň veřejnosti ve zpoplatněném hlasování. Výtěžek pak mohou navrhovatelé využít například k ošetření stromu nebo výsadbě nových,“ vysvětluje Andrea Krůpová. Důležité je tedy podle ní v přihlášce také popsat, na jaký účel by se peníze získané anketou použily a kdo bude na projektu spolupracovat. Nominaci je potřeba zaslat do 30. dubna na adresu Nadace Partnerství, Údolní 33, 602 00 Brno, nebo na e-mail stromroku@nap.cz. Podrobný popis, jak postupovat, mohou zájemci nalézt na webu www.stromroku.cz.

Autor / zdroj: Adéla Badáňová

Pin It on Pinterest