2014324759511818Žáci sedmé, osmé a deváté třídy ve středu zcela zaplnili jednu z učeben Soukromé základní školy Doctrina sídlící v ulici Na Perštýně v Liberci.

Liberecká občanská společnost si pro ně totiž „půjčila“ hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu. „Občanská půjčovna, jak se celý projekt jmenuje, má za hlavní smysl přiblížit žákům základních a středních škol osobnosti, které se nějakým způsobem podílejí na veřejném životě. Hejtman Martin Půta patří k „nejpůjčovanějším“, tedy nejžádanějším osobnostem k diskusi,“ přiblížila projekt Veronika Iblová z Liberecké občanské společnost (LOS)s tím že Martin Půta již besedoval na Gymnáziu F. X. Šaldy nebo Gymnáziu Jeronýmova v Liberci.

Žáci Doctriny hejtmana Libereckého kraje řádně vyzpovídali. Na přetřes přišlo financování sportu, kulturních akcí nebo třeba plat hejtmana. Jedna z žákyň se zeptala, zda měl Martin Půta sen stát se hejtmanem.

„Nebyl to můj sen, ale tak nějak to vyplynulo ze situace. V roce 2002 jsem s partou lidí stejně smýšlejících lidí chtěl ovlivnit dění kolem sebe v Hrádku nad Nisou. Nějak se nám podařilo volby vyhrát a já se stal starostou. A pak ještě dvakrát. Nikdy jsem nechtěl do vysoké politiky, ale brzy jsem zjistil, že některé události neovlivním. Tak jsme se v roce 2008 rozhodli kandidovat do krajského zastupitelstva a strávili jsme velmi cenné čtyři roky v opozici. No a pak se vše seběhlo tak, že jsem se v roce 2012 stal hejtmanem,“ vysvětlil žákům Martin Půta.

Hejtman pak musel dětem také vysvětlovat, proč trvá tak dlouho, než kraj opraví komunikace poškozené povodní nebo proč nemůže rychle uzavřít smlouvu s firmou, která by dokázala rychle opravit něco, co se rozbije.

„Na veškerých opravách je nejsložitější administrativa. Musí se připravit projekt, získat povolení a vysoutěžit firma. To trvá třeba tři čtvrtě roku. Samotná oprava je pak třeba za dva měsíce hotová,“ popsal dětem hejtman, který reagoval i na zasvěcené otázky o „chudobě“ Frýdlantska, včetně problematického autobusového a vlakového spojení do Frýdlantu, Raspenavy a dalších okolních měst a obcí.

„Šance Frýdlantska, aby se zvýšila zaměstnanost a atraktivita výběžku je ve vybudování pořádné silnice, neboť bez toho firmy na vybudování závodů nebudou mít zájem. Doprava materiálu a výrobků zejména v zimě přes vyhlášený Albrechťák by se jim nevyplatila. Není to však jednoduché vzhledem k předpokládané neochotě lidí zde žijících, kteří by museli s výstavbou takové komunikace souhlasit. A to bude zřejmě problém,“ vysvětlil Martin Půta, který nemohl uspokojit žaky s dotazy, jako Co bude s tou dírou nad Fügnerovou ulicí, proč nejdou hodiny na nádraží MHD, či co bude s místem po Textilaně.

„Bohužel, tato tématika není v kompetenci kraje, ale města nebo soukromých firem“ zdůraznil.

Původně naplánovaná pětačtyřicetiminutová diskuse se protáhla na hodinu a čtvrt.

„Je fajn, že se děti tolik zajímají. Musím říct, že některé dotazy byly opravdu fundované, to jsem na základní škole nečekal. Je dobře, že se děti zajímají o svět kolem sebe,“ pochvaloval si úroveň diskuse Martin Půta.

Diskuse se líbila i řediteli školy. „Bylo to velmi zajímavé oživení výuky. Naši žáci prokázali veliký přehled a zájem o události kolem sebe. Myslím, že i pan hejtman byl překvapený, jaký děti v tomto věku mají přehled,“ řekl ředitel Doctriny Jiří Paclt.

Hejtman Libereckého kraje si po skončení debaty ve společnosti ředitele Doctriny prohlédl i veškeré zázemí soukromé školy. Seznámil se i s automatem na makrobiotickou stravu, který ve škole nahradil automat se sladkostmi. Jako dárek si pak odnesl makrobiotickou Chytrou svačinku.

Liberecké občanské společnost by ráda projekt „Občanské půjčovny“ rozšířila v budoucnosti do dalších krajů, aktuálně funguje pouze v Libereckém kraji.

Autor / zdroj: Jiří Langer

Pin It on Pinterest