Koncert_Akcent_mediumNedělní, již tradiční Benefice pro hospic, kterou pořádala Hospicová péče sv. Zdislavy ve velmi krásných prostorách nově otevřené Oblastní galerie „Lázně“ na Masarykově třídě v Liberci, vynesla na vstupném 44 250 Kč.

Jeden z nejvýznamnějších poskytovatelů hospicových služeb v našem regionu použije získané peníze podle ředitelky Taťány Janouškové na podporu služeb Hospicové péče sv. Zdislavy, včetně příprav na provozování budoucího lůžkového hospice od roku 2015.

V průběhu večera, nad nímž převzal záštitu hejtman LK Martin Půta, a kterého se zúčastnil krajský radní pro sociální péči Petr Tulpa, primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl, zástupci Nadace Lasvit z Nového Boru a řada dalších hostí slyšelo na 150 posluchačů skvělý pop i jazz v podání mladých zpěváků velmi úspěšného sboru  Akcent, který se se sbormistryní Helenou Krasnickou – Ošancovou právě chystá na festival do Švýcarska.

Stejně tak příjemně překvapil svým neotřelým aranžmá evergreenů 20. a 30. let profesionální sextet Růže mezi trním. Zajímavé bylo i úvodní vystoupení pozounového kvarteta liberecké ZUŠ, který zahrál několik skladeb na ochozu hlavního sálu.

Podle Petra Tulpy kraj v současné době vybírá zhotovitele na výstavbu kamenného hospice v areálu bývalého kojeneckého ústavu v Liberci.

„Pokud vše proběhne bez problémů a budeme moci letos začít stavět, mohlo by se zahájit provoz na podzim příštího roku,“ řekl radní.

Lůžkový hospic bude prostřednictvím zdravotní a sociální služby pečovat o pacienty trpící nevyléčitelnou chorobou v pokročilém nebo konečném stádiu. Cílem paliativní péče, která je komplexem zdravotní a sociální složky, je zmírnit bolest a další tělesná a duševní strádání, zachovat pacientovu důstojnost a poskytnout podporu jeho blízkým. Paliativní péče je založena na multiprofesní spolupráci a integruje v sobě lékařské, ošetřovatelské, psychologické, sociální a spirituální aspekty.

Primátor Jablonce Petr Beitl potvrdil, že jeho město se přihlásilo k financování provozu lůžkového hospice.

„Podporu kamennému hospici jsme již několikrát vyjádřili a věřím, že tomu tak bude i nadále, a solidární budou obdobně i dalších města a obce našeho kraje,“ řekl primátor.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
485226302 / 739541588

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest