20143261433462856JABLONEC NAD NISOU – Výstava o zničených židovských památkách se zvláštním důrazem na Jablonec a Liberec bude zároveň i letošní první výstavou v kostele sv. Anny. Vernisáž proběhne v úterý 1. dubna v 17 hodin a po ní je v prostorách památníku Domu manželů Scheybalových připravena přednáška k tématu.

Severní Čechy kdysi představovaly mozaiku soužití národnostní i náboženské různorodosti. Dnes již nedokážeme tuto mimořádnou pestrost do krajiny navrátit. Můžeme se však alespoň pokusit o její navrácení do naší paměti. A to je také hlavním cílem výstavy o zničených židovských památkách severních Čech. Expozice přibližuje smutný osud židovských staveb – hlavně synagog, hřbitovů a modliteben – na území Ústeckého a Libereckého kraje v období nacismu i komunismu. Ukazuje, že Židům nebyl nepřátelský jen nacismus, ale i další totalitní systém, komunismus.

První část výstavy se skládá z panelů s fotografiemi a texty v češtině a němčině. Zabývá se zejména městy a obcemi Litoměřice, Jablonec nad Nisou, Most, Lovosice, Libochovice, Liberec, Chomutov, Údlice, Kadaň, Česká Lípa, Ústí nad Labem, Teplice, Sobědruhy, Radouň a Úštěk (samostatné panely pro každou obec). V přehledu jsou pak uvedena i některá další místa. Záštitu nad výstavou přijali vrchní pražský a zemský rabín Karol Efraim Sidon a Ministerstvo kultury ČR.

Druhá část výstavy byla připravena speciálně pro expozici v Jablonci nad Nisou. Zabývá se podrobněji dokumentací likvidace jabloneckého židovského hřbitova ve Vysoké ulici v roce 1968, osudem posledního jabloneckého rabína Vidy a zachráněnou Tórou a dalšími místními náměty (virtuální rekonstrukce jablonecké synagogy, liberecká synagoga). Mezi nejvýznamnější exponáty patří náhodně objevené pomníky ze zlikvidovaného židovského hřbitova v Jablonci. Mimořádná je prezentace fotografií náhrobků jabloneckého židovského hřbitova, které byly pořízeny těsně před jeho likvidací.

Úvodní slovo při úterní vernisáži pronese Tomáš Hlaváček – hlavní organizátor výstavy a Michal Hron – předseda Židovské obce Liberec. Součástí vernisáže bude přednáška historičky a spoluautorky výstavy Blanky Rozkošné, která se uskuteční v Památníku manželů Jany a Josefa V. Scheybalových. Tato část přímo naváže na vernisáž – zájemci mohou přejít z kostela do památníku.

Výstava kostele sv. Anny potrvá do 10. května a bude přístupná na vyžádání v otvíracích dnech turistického informačního centra v Domě Jany a Josefa V. Scheybalových.

Otvírací doba výstavy: pondělí–pátek: 10–12 a 13–16 hodin a sobota 10–12 hodin.

Autor / zdroj: Markéta Hozová
Zdroj: Regiony24.cz

Pin It on Pinterest