20143292763768LIBEREC – Hlavním tahákem byl humanoidní robot Thespian, jediný v České republice, kontroverzní Sexmisie, přístupná od 12 let, a také technologicky nabité 3D planetárium.

Velký zájem byl i o další interaktivní exponáty, kterých tu je na ploše 10 tisíc m2 více než čtyři stovky – a všechny si je můžete vyzkoušet na vlastní kůži. Centrum chce přinést chytrou zábavu pro turisty z Česka i ze zahraničí.

“Dnes proběhla první skutečně zatěžkávací zkouška a myslím si, že dopadla výborně. Lidé se baví, mají zájem si vše vyzkoušet. Jsem nadšený,” okomentoval první hodiny provozu iQLANDIE její ředitel Pavel Coufal. V centru si projdete kosmonautickým výcvikem, okusíte zemětřesení i vichřici, budete obdivovat tanec ohňů a blesků, ale také pochopíte, jak fungují nejrůznější věci, které denně používáte.

“Úplně nejlepší byl humanoidní robot. Pozdravil mě, zvedl ruce a pak se za mnou otáčel svýma rozsvícenýma očima,” vypráví nadšeně jedenáctiletá Terezka. Thespian, jak se humanoid jmenuje, používá gesta i mimiku, a Liberec je jediným místem v ČR, kde se s ním můžete setkat. “Jedná se o vůbec nejdražší exponát, který máme, dali jsme za něj dva miliony,” upřesňuje Coufal.

Supermoderní 3D planetárium

Naprostou světovou špičku přináší 3D planetárium vybudované na samém vrcholu iQLANDIE. Procestujete v něm celou sluneční soustavu, prozkoumáte vývoj života na Zemi nebo se přesvědčíte o zázracích noční oblohy. “Nejlepší bylo přistání na Měsíci a ten obří asteroid, který mi málem přistál na hlavě,” svěřil se se svými zážitky šestiletý Ondra. Projekční software disponuje rozsáhlou databází tisícovek astronomických objektů, a tak vás skutečně může přenést, kam si vzpomenete.

Červenat se budete v Sexmisii

Velké emoce už dlouho před otevřením vyvolávala Sexmisie, největší svého druhu v Evropě, která velmi názorně, zábavně, a přitom citlivě odpovídá na všechny otázky kolem dospívání a sexu. Z relaxační zóny “matčina lůna” se vydáte objevovat vznik života, seznámíte se s vývojem jedince od narození až do pohlavní dospělosti, dozvíte se, jaké jsou zásady zdravého a kvalitního sexu, ale i jak se vyvíjela sexualita v průběhu historie. Sekce byla připravena ve spolupráci se sexuology a dětskými psychology a je přístupná od 12 let nebo v doprovodu rodičů.

Rozumět budou všichni

Nové science centrum je samozřejmě připraveno i na turisty ze zahraničí. “Návody k exponátům i tištěné materiály budou nejen v češtině, ale i angličtině, němčině a polštině,” uvádí Jana Pivoňková, marketingová manažerka iQLANDIE. Také projekce v 3D planetáriu a science show bude možné absolvovat v cizojazyčné verzi. Celkově se předpokládá, že ročně zavítá do science centra v Liberci kolem 300 tisíc lidí.

iQLANDIA navazuje na tradici libereckého iQparku a kromě oblíbených science show, tematických workshopů, rodinného i školního programu nabídne i další služby. Centrum je vhodné k pořádání firemních večírků, rodinných oslav či nejrůznějších prezentací. K dispozici je rozlehlé parkoviště, restaurace s kapacitou osmdesáti míst či iQshop.

Bez partnerů by to nešlo

Projekt byl financován z evropského programu Výzkum a vývoj pro inovaci. “Hrubou stavbu vybudovala stavební firma Eurovia. Jednotlivé expozice realizovali na základě výsledků výběrových řízení dodavatelé, jako například Studio Ulma, M-Plus, Fair Play Trend, Autocont,” vypočítává ředitel.

Partnery projektu jsou Nadace škola hrou, Liberecký kraj, Technická univerzita a Centrum vzdělanosti Libereckého kraje. Další partneři, jako je Škoda auto, Magnesia, EMCO, Nadace ČEZ, Nadace Preciosa, Jablotron, Ekokom, Nestlé, podpořili centrum finančně. Mediálními partnery jsou společnost MAFRA, Rengl, a rádio RCL. Firmy jako LEGO, TRW, Alfavaria, Primeros či Detoa zase vybavily části vybraných expozic. “Partneři jsou pro provoz centra naprosto nezbytní. Science centrum je všude na světě instituce nezisková a do velké míry spolufinancovaná z veřejných zdrojů a právě partnery. I my potřebujeme ročně sehnat částku v řádech milionů na dofinancování provozu,” zakončuje Pavel Coufal.

Autor / zdroj: Lenka Gecková
Zdroj: Regiony24.cz

Pin It on Pinterest