Odpocinkove_misto_projektu_Hrebenovky_v_Radle_na_Jablonecku_mediumV letošním roce se Liberecký kraj prezentuje s mottem „Po stopách letokruhů“, které je zaměřeno na dřevo a vše, co s ním souvisí.

Partnerem letošního motta jsou Lesy ČR, s.p., Krajské ředitelství Liberec.

„Společně tímto tématem podporujeme návrat k přírodě, venkovskou turistiku, lidovou architekturu, zejména podstávkové domy, regionální výrobky, pěší a cykloturistiku, naučné stezky a nově proznačenou turistickou trasu po hřebenech hor Hřebenovka. Ta propojuje Jizerské hory, Černostudniční hřbet, Ještědský hřeben, Lužické hory a Žitavské hory,“ vypočítala náměstkyně hejtmana LK pro kulturu a cestovní ruch Hana Maierová.

Projekt Hřebenovka podle ní ukončil Liberecký kraj společně s německým partnerem Landkreis Görlitz v minulém roce, jeho cílem je přilákat návštěvníky i do méně exponovaných míst a připravit pro ně turistickou nabídku. Liberecký kraj chce pokračovat v proznačení Hřebenovky i dále, již jednal s Ústeckým, Karlovarským a Královehradeckým krajem o pokračování. Původní Modrá Hřebenovka (Blauer Kammweg) vedla v českých zemích od Aše až na Praděd, Libereckému kraji chybí v současné době úsek Orle – Labská bouda.

Liberecký kraj své motto představil již v únoru na veletrhu Holiday World 2014, kdy za svou expozici v podobě „horské dřevěné chaty“ získal 3. místo. Kromě veletrhů se návštěvníci mohou v letošním roce těšit na nové tipy na výlet a nově zpracované naučné stezky, obsahující mapu a text v * pdf formátu, naeditované na turistických portálech www.liberecky-kraj.cz a www.hrebenovka.cz . Pro lepší vizuální dojem turistických stránek byly pořízeny nové virtuální prohlídky a fotografie, kompletní propagační řada materiálů je navíc ke stažení v elektronické podobě na portálech.

V současné době se začíná pracovat na novém projektu Moderní příležitosti marketingu cestovního ruchu z programu Cíl 3/Ziel 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi ČR a Svobodným státem Sasko v letech 2007 – 2013, který jistě potěší všechny milovníky nových technologií.

„Hlavní aktivitou projektu je vytvoření přeshraničního turistického průvodce v podobě mobilní aplikace,“ řekla náměstkyně s tím, že  Lead partnerem projektu je Liberecký kraj, kooperačním partnerem je Entwicklungsgesellschaft Niederschlesische Oberlausitz mbH. Spolupracujícím subjektem leadpartnera bude Sdružení pro rozvoj cestovního ruchu Libereckého kraje, které slučuje členy z řad veřejné a soukromé sféry, profesních organizací i akademické sekce.

V hledáčku propagace Libereckého kraje má své místo i nově otevřená Oblastní galerie Liberec v bývalých městských lázních a iQLANDIA, které představují nový turistický cíle v Libereckém kraji.

V rámci tématu podporujeme Den podstávkových domů, který se uskuteční 6. července, kdy majitelé těchto objektů „otevřou“ své domy i pro návštěvníky. Zároveň se téma „dřevo“ objevuje i v nové stálé expozici na Dlaskově statku – „Z jednoho kmene“, která se věnuje tradičním technologiím rukodělného zpracování přírodních matriálů – dřeva a proutí,“ připomněla Hana Maierová.

Stálá expozice, která bude na Dlaskově statku zpřístupněna po celý rok, se seznamuje návštěvníky s dílem tesařů, sekerníků, truhlářů i řezbářů, košíkářů a dalších výrobců. K vidění jsou nejen hotové výrobky, ale i ukázka dovednosti a řemeslného umu. Slavnostní otevření výstavy se uskuteční 19. dubna v rámci Velikonoc na Dlaskově statku.  Téma Libereckého kraje podpoří i Den lidové architektury, který se koná 20. července taktéž na Dlaskově statku a garantem je Muzeum Českého ráje v Turnově.

Liberecký kraj se v letošním roce podílí na řadě akcí, kde zajišťuje prezentaci cestovního ruchu a turistické nabídky:

–          květen – září: „oslavy“ 10-letého výročí jízdenky Libnet

–          14. června: Krajské slavnosti (Liberec – OC Plaza)

–          27. července: Benátská neděle (Liberec – Vesec)

–          7. – 10. srpna: Křehká krása (Jablonec nad Nisou)

–          20. září: Oslavy Ještědu (Liberec – Ještěd)

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
485226302 / 739541588

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest