2014441336262677JABLONEC NAD NISOU – Úterní vernisáží výstavy „Zničené židovské památky severních Čech 1938–1989“ byla zahájena letošní sezóna v kostele sv. Anny. Působivou výstavu připomínající smutnou historii židovských staveb navštívilo při jejím zahájení stovka příchozích.

Na vernisáži promluvil Tomáš Hlaváček, hlavní autor a organizátor výstavy ze Sdružení pro obnovu památek Úštěcka, který zdůraznil, jak je rád, že společnost Jablonecké kulturní a informační centrum (dále JKIC,o.p.s.) v Jablonci rozpracovala navíc i místní témata – zejména zlikvidovaný židovský hřbitov. K tomu Borek Tichý z JKIC,o.p.s poukázal na zajímavý fakt, že všechny tři zachráněné, na výstavě instalované náhrobní kameny patří ženám, navíc reprezentantkám 3 generací – 7leté holčičce, a dále 43 a 62 leté vdově. Výstavu oficiálně pak zahájil předseda Židovské obce Liberec Michal Hron, který ve své promluvě vyzdvihl fakt, že při podobných výstavách nejde jen o věci, kameny, památky, ale zejména o lidi, jejich příběhy a životy. Přímo poznamenal: “Akce, jako ta dnešní, nemají jen něco připomínat, ale měly by nás udržovat v bdělosti před podobnými nenávistnými jevy, které vedly ke „křišťálové noci“ a holocaustu. Žádná společnost není imunní. To, co se stávalo v minulosti Židům, se dnes v různých formách objevuje i vůči jiným etnikům. Někdy je to v malém, je to kapička, nad kterou mávneme rukou. Ale těžko říci, kdy přijde ta kapka poslední a pohár přeteče. Pozná se to, až když voda opravdu teče a není cesty zpátky. Musíme být bdělí každý sám uvnitř, aby naše děti a vnoučata nemusely pořádat podobné výstavy o našich činech či jen naší lhostejnosti.”

Na úterý 8.dubna od 17hodin pro Vás společnost JKIC,o.p.s. navíc připravila tematicky blízkou přednášku nazvanou „Zánik židovské komunity v Jablonci nad Nisou – v období let 1938-.1943“. Přednese jí paní doktorka Markéta Lhotová, odborná pracovnice Severočeského muzea v Liberci. Přednáška bude probíhat v Památníku Domu manželů Scheybalových a bude zaměřená na osud jabloneckých židů, na události spojené se synagogou i na úřední likvidaci židovských organizací, které před válkou v Jablonci existovaly. Hodinu před přednáškou, tedy od 16 hodin, proběhne komentovaná prohlídka výstavy „Zničené židovské památky severních Čech 1938–1989“ v kostele sv. Anny – s odborníkem a spoluorganizátorem výstavy s panem Borkem Tichým z JKIC,o.p.s..

Výstava v kostele sv.Anny potrvá do 10. května a bude přístupná na vyžádání v otvíracích dnech turistického informačního centra v Domě Jany a Josefa V. Scheybalových.

Otvírací doba výstavy:
pondělí–pátek: 10–12 a 13–16 hodin a sobota 10–12 hodin.

Zdroj: Regiony24.cz

Pin It on Pinterest