2014181553267699Kniha o historii horolezectví po oblíbených pískovcových skalách v okolí Turnova, Mnichova Hradiště a Malé Skály je na světě. Dne 24. 4. v 17 hodin se v Muzeu Českého ráje v Turnově uskuteční její slavnostní křest publikace nazvané Hrdě, tvrdě, mazaně aneb Horolezci v Českém ráji.

Kniha Jany Novákové, rovněž nadšené horolezkyně, mapuje období od přelomu 19. – 20. století zhruba do poloviny 70. let 20. století. Celý text obsahuje vzpomínky 45 pamětníků, které jsou zachyceny formou rozhovorů. Z těch nejznámějších uveďme třeba Radana Kuchaře, Oldřicha Kopala, Vladimíra Haleše, Bohumila Svatoše, Bohumila Jecelína, Petra Prachtela, Jaroslava Richtra, Josefa Rakoncaje, Vladimíra Sochora, Petra Slaninu a mnohé další.

„Dále je kniha obohacena o zajímavé výstřižky z novin, časopisů a horolezeckých ročenek, o zápisy z deníků, kronik oddílů a vrcholových knížek. To vše pak doplňuje množství dobových fotografií z archivů jednotlivých pamětníků, které mnohdy nebyly nikdy zveřejněny,“ prozradila autorka.

Autor / zdroj: Lucka Nováková

Pin It on Pinterest