Dub_ochrance_Visnova_se_zachranenymi_medium

Den, kdy si lidé po celém světě připomínají důležitost ochrany životního prostředí, připadá na 22. dubna a mezinárodně se slaví od roku 1990.

Možností, jak se zapojit, se nabízí nesčetně. Navštivte některou z pořádaných akcí, v republice se jich konají u příležitosti Dne Země desítky. Pokud máte chuť udělat něco konkrétního, můžete třeba uspořádat úklidovou brigádu, využít do práce kolo namísto auta, vysadit strom nebo nějaký významný z okolí nominovat do ankety Strom roku 2014.

V loňském roce zvítězil v České republice Dub zachránce z Višňové – Vísky v Libereckém kraji, který si z Bruselu přivezl 5. místo mezinárodní ankety Evropský strom roku 2013.

Finálové hlasování v anketě je zpoplatněné a výtěžek pak budete moci použít na péči o strom – například jeho ošetření. Více informací najdete na www.stromroku.cz.

 

Celostátní anketu o nejsympatičtější strom vyhlašuje Nadace Partnerství letos již po třinácté. Až do 30. dubna přijímá přihlášky stromů se zajímavou historií, pověstí nebo osobitým příběhem. Z došlých návrhů porota vybere dvanáct finálových stromů postupujících do zpoplatněného veřejného hlasování. „Peníze, které se podaří získat pro každého finalistu, se vrátí k navrhovatelům a ti je budou moci využít k ošetření stromu, výsadbám nebo třeba vytvoření informační cedule,“ vysvětluje koordinátorka ankety Andrea Krůpová z Nadace Partnerství. Vítěz navíc vyhraje odborné arboristické ošetření od společnosti Prostrom Bohemia a postoupí do mezinárodní soutěže Evropský strom roku.

 

Jak do soutěže nominovat strom? Navrhnout svého kandidáta může kdokoli – jednotlivci, rodiny, sousedé, učitelé se školáky, spolky, sdružení i celé obce. Přihlášku je možné zpracovat vlastním způsobem, ale měla by obsahovat základní informace o stromu (druh, stáří, výška, obvod kmene, lokalita, GPS souřadnice), jeho příběh a fotografii. Důležité je také popsat, na jaký účel by se peníze získané anketou použily a kdo bude na projektu spolupracovat.

 

Návrh je potřeba zaslat do 30. dubna na adresu Nadace Partnerství, Údolní 33, 602 00 Brno, nebo na e-mail stromroku@nap.cz. Podrobný popis, jak postupovat, mohou zájemci nalézt na webu www.stromroku.cz.

Bližší informace o celostátní anketě Strom roku 2014: www.stromroku.cz

Facebook: http://www.facebook.com/anketastromroku

Kontakt:
Andrea Krůpová, koordinátorka celostátní ankety Strom roku, e-mail: andrea.krupova@nap.cz, tel: 515 903 131, mobil: 775 856 359

Adéla Badáňová, PR manažerka, e-mail: adela.badanova@nap.cz, tel: 515 903 123, mobil: 721 468 231
Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
485226302 / 739541588

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest