201351840286833Krajské předkolo talentové soutěže Zlatý oříšek Libereckého kraje se v Libereckém kraji uskuteční již potřetí. Stejně jako v loňském roce odstartuje 1. května.

Talentované děti a dětské kolektivy od 6 do 14 let z Libereckého kraje se mohou do soutěže přihlásit na webových stránkách www.zlatyorisek.cz/libereckykraj. Pak už jen budou muset čekat, jestli se dostanou do užšího výběru 15 finalistů, mezi kterými odborná porota při slavnostním finále 28. září v České Lípě zvolí tři krajské vítěze.

Celostátní talentová soutěž Zlatý oříšek je největší svého druhu, navíc nemá žádné kategorie, omezená je pouze věkem. Smyslem krajského předkola Zlatého oříšku v Libereckém kraji, které je svého druhu jedním z prvních v republice, je zejména užší spojení talentovaných dětí s městy a obcemi, se kterých pocházejí. Ideou je, aby se samosprávy o děti staraly, podporovaly je, spolupracovaly s nimi. V rámci krajského kola, které vyhlašuje město Česká Lípa a Liberecký kraj, mají děti navíc větší šanci získat sošku Zlatého oříšku než v rámci tvrdé celostátní konkurence. Tři vítězové pak automaticky postupují do celostátního finále.

V loňském roce získali Zlatý oříšek Libereckého kraje moderátorka Gabriela Jakoubková, karatista Matěj Říha a hudební skupina NAUTICA. Ti si odnesly sošku ptáčka se zlatým oříškem v zobáčku, upomínkové předměty a finanční odměnu 25 tisíc korun. Starostka České Lípy Hana Moudrá pak udělila ještě speciální cenu Markétce Mikysové z České Lípy. Všichni tři vítězové postoupili do celostátního kola. Z něj si jednoho z deseti zlatých oříšků odnesli Matěj Říha a skupina NAUTICA.

Zlatý oříšek Libereckého kraje podporují i významné osobnosti kraje. V loňském roce do odborné poroty usedla například modelka Kateřina Průšová, tanečnice Tereza Bufková, rapper Lipo nebo herečka Petra Horváthová. Nad akcí převzal záštitu hejtman Libereckého kraje Martin Půta i starostka České Lípy Hana Moudrá.

Autor / zdroj: Kristýna Brožová

Pin It on Pinterest