fryyfest2014-plakat

Festival Fryyfest, jehož šestý ročník letos proběhne ve dnech 22.–23. srpna na tradičním místě v areálu koupaliště v Novém Městě pod Smrkem, je svou koncepcí v tuzemsku poměrně ojedinělý. Jen málokde totiž najdete podobnou akci, kde by se pravidelně setkávali křesťané s těmi nejtvrdšími metalisty a společně si užívali dobrou muziku bez jakýchkoliv předsudků a v přátelské atmosféře. Jasným důkazem, že toto spojení může fungovat, je právě již šesté pokračování festivalu, který má letos na programu hned dva plnohodnotné festivalové dny.

Přestože je tedy vstup na první festivalový den zcela zdarma, nebude se v žádném případě jednat o nějakou ‘opening show’, ale páteční den nabídne plnohodnotný festivalový program, kde nebudou chybět například legendární MERLIN s Danem Horynou, nadějná crossoverová parta SELF-DEFENCE, úderní stonerrockoví SYNDROM s debustrolovským baskytaristou Zedem, výborný revival JOESATRIANI.CZ a další. Sobotní program pak již bude samozřejmě zpoplatněn, ale částkou více než příznivou. V předprodeji jsou vstupenky k mání za lidových 200 Kč, na místě pak návštěvníci zaplatí 250 Kč. K vyvrcholení nejen sobotního dne bude patřit zejména vystoupení bývalého zpěváka Iron Maiden BLAZE BAYLEYHO. Ten se přednedávnem během svého aktuálního turné zastavil i v České republice a dost možná, že na Fryyfest dorazí se svým zbrusu novým DVD, které se točilo právě v Praze. Jak mohou návštěvníci koncertů potvrdit, během vystoupení se nedostane fanouškům jen spousta výborné metalové muziky, ale i neskutečné vřelosti a pokory ze strany tohoto sympatického zpěváka. Na své si přijdou i příznivci Ládi Křížka, který se se svou kapelou KREYSON díky loňské novince Návrat krále definitivně vrátil na tuzemské rock/metalové výsluní. Pořádný rockový odvaz a porci dobré zábavy naservíruje nestárnoucí VILÉM ČOK, kterého tradičně doprovodí jeho ‘srdeční’ spoluhráči BYPASS.

Mezi nově potvrzené účinkující přibyli i tepličtí MOTORBAND. Bezmála třicetiletá legenda tuzemské scény zažila hned několik vzestupů a pádů. Aktuální období se dá ale s určitostí označit za to šťastnější, o čemž svědčí nejen ustálení sestavy, ale především pak zprávy, které říkají, že skupina začala intenzivně pracovat na novém albu. Možná jej stihnou představit právě již na Fryyfestu, a pokud ne, určitě zaujmou publikum třeba právě aktuální sestavou. Kromě jediného původního člena, kytaristy Libora Matějčíka (ex-Kreyson, ex-Vitacit), se zde totiž mimo jiné představí i baskytarista Karel Adam (zakladatel a bývalý člen Vitacit, ex-Kreyson, ex-Aleš Brichta) a bubeník Klaudius Kryšpín (Pražský výběr, ex-Aleš Brichta). Původně potvrzené liberecké rockery The Neons nahradí v sobotním programu MICHAL PENK, zpěvák, skladatel a hudebník, který si v nedávné minulosti doslova sáhl až na životní dno. Jak se ale zdá, poslední deskou Tancuj zbožně, která nejen u jeho fanoušků zabodovala, se pomalu, ale jistě vrací do širšího povědomí a na festivalu by mohl potěšit nejen ty, kteří nad ním nezlomili hůl.

Crossover/metaloví RAIN, kteří mají tradičně celý Fryyfest na svých pořadatelských bedrech, sestavili opět velice pestrý a kvalitní line-up a nezapomněli ani na nehudební rozptýlení návštěvníků. Proto ani letos nebude chybět například odpočinková zóna Jesus Coffee, která všem fanouškům, a to bez výjimek, nabídne nejen místo k odpočinku, ale i videoprojekce, talkshow, autogramiády a samozřejmě kávu a čaj zdarma. O dalších nabízených službách se již brzy dočtete na oficiálních stránkách Fryyfestu.

Kompletní line-up festivalu:
BLAZE BAYLEY, KREYSON, VILÉM ČOK & BYPASS, MOTORBAND, THE.SWITCH, KURTIZÁNY Z 25. AVENUE, MICHAL PENK, MERLIN, JOESATRIANI.CZ, SILENT SESSION, RAIN, RESTDAY, SELF-DEFENCE, SATYCARION, SOLAR SYSTEM, HUSH, SYNDROM, F.A.KING, ŽRALOK VE ZDI, THE EMINENCE, PURIFY MY EYES, STRIPES OR GLORY, CUMULONIMBUS

Související odkazy:
www.fryyfest.cz
www.facebook.com/pages
www.facebook.com/events
www.bandzone.cz/akce/324033

Zdroj: irockshock.net

Pin It on Pinterest