Galerie_Lazne_medium

Nejzdařilejším architektonickým počinem loňského roku je přeměna městských lázní v Liberci na Oblastní galerii. Studio SIAL za konverzi stavby z počátku minulého století obdrželo hlavní cenu Grand Prix architektů – Národní cenu za architekturu.

Vyhlášena byla 13. května také ocenění za nejlepší novostavbu, rekonstrukci, rodinný dům, interiér, architektonický design a urbanismus.

Mezi prvními gratulanty byla náměstkyně hejtmana LK pro kulturu Hana Maierová:  Dovolte mi, abych Vám a celému kolektivu SIALu upřímně poblahopřála k získání tak významnému ocenění, jako GRAND PRIX Obce architektů je. Mám z toho obrovskou radost. Toto ocenění je mimo jiné velkým zviditelněním naší galerie, která je v současné době institucí bezesporu na evropské úrovni. A je to samozřejmě i díky Vám a skvěle odvedené práci.“

Soutěžní přehlídku soudobé české architektury vyhlašuje Obec architektů ve spolupráci s Národní galerií v Praze a Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků ve výstavbě. Ceny letos byly udělovány pojedenadvacáté. V posledních letech mezi přihlášenými stavbami převažují soukromé projekty a rodinné domy, v nichž se autoři mohou projevovat svobodněji.

Lázně v Liberci, jež obdržely Grand Prix architektů, jsou majetkem města. Získalo je ve veřejné dražbě v roce 2005, od té doby probíhala diskuse, jak historickou budovu obnovit. Lázeňský provoz byl zahájen v roce 1902, svému původnímu účelu přestala stavba naplno sloužit v polovině 80. let a od poloviny let devadesátých, kdy byly lázně prodány soukromému majiteli, bez potřebné údržby chátrala.

Konverzi lázní na galerijní prostory, která probíhala v režii architektonického ateliéru SIAL, označila porota za “delikátní úlohu”, jíž se ale architekti dokázali zhostit na výbornou. Ocenila především respekt k původní architektuře a její citlivé propojení s novými prvky. Hovoří o “vyvážené míře pokory ke stávající historické architektuře vůči novým vstupům současného výrazového jazyka”.

Potenciál stávající architektury SIAL vhodně doplnil samostatným, tvarově jednoduchým novým depozitářem. Za něj byl také nedávno oceněn Cenou Klubu Za starou Prahu, určenou pro novostavby v historickém prostředí.

Za příklad nejlepší Rekonstrukce byla označena stodola v Benešově u Semil realizovaná studiem Raketoplán. Oceněno bylo zachování a zdůraznění venkovní materiality spolu s nápaditou a energeticky smysluplnou vnitřní prostorovou strategií.

Udílení cen Grand Prix Obce architektů, tentokrát v reportáži České televize. Rekonstrukce Lázní podle projektu architektů a inženýrů z libereckého SIALU získala hlavní cenu!
viz: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/272893-narodni-cena-za-architekturu-2014-jede-do-lazni-v-liberci/

Možnost prohlédnout si tuto krásnou a zdařilou konverzi ZDARMA je možné každý čtvrtek, kdy je volný na všechny výstavy a do všech expozic až do 19 hodin.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
485226302 / 739541588

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest