dopis objíždka malaNíže se můžete seznámit s otevřeným dopisem adresovaný vedení Libereckého kraje se stížností na stav objízdných tras a koordinaci prací kolem tohoto problému. Adresujeme jej také i všem regionálním médiím.

J. Demčák

Liberecký kraj
Radní pro dopravu
Vladimír Mastník
U Jezu 642/2a
461 80 Liberec 2

Hejnice 16. května 2014

Otevřený dopis vedení Kraje ve věci objízdných tras na Frýdlantsku

Vážený představiteli vedení Libereckého kraje, obracím se na Vás jako zástupce občanů Hejnic a okolí ve věci neutěšeného stavu objízdných tras při současné uzavírce Raspenavy a nezvládnuté komunikaci s městy, firmami a občany zdejší oblasti. Zvolil jsem otevřený dopis z důvodu, že i Vy a Vaše vedení kraje nyní používáte hodně mediálních výstupů o tom jak a co děláte a i proto já si myslím, že by o tomto problému a hlavně snaze vedení města Hejnice měla vědět široká veřejnost. Je to totiž to jediné co pro ně můžeme nyní my udělat. Dalším důvodem je to, že se obávám, aby nenastala situace z naší poslední komunikace, kdy jste mi odpovídal po necelém měsíci na moje aktuální zimní problémy, které pak již jaksi vyšuměly.

Asi víte, že v pondělí 12. května započala oprava komunikace silnice II/290 Frýdlant – B. Potok po následcích povodní. S tím také započaly uzavírky a objízdné trasy kolem Raspenavy. A zde nastává obrovské množství problémů. Chápeme, že se musí komunikace opravit, že to bude nějakou dobu trvat, že kvůli uložení se musí jít prostředkem silnice, tím pádem je nemožný kyvadlový provoz kolem na semafory. Ale nechápeme postoj investora. Tím je Kraj, tudíž Vy. Proto se budu obracet na Vás.

Jelikož byla situace kolem objízdných tras a uzavírek značně chaotická a Kraj ji naprosto nezvládl – viz. první jednání s firmami, ČD, Koridem, ČSAD a městy 14 dní před plánovanou kompletní uzavírkou; asi se Vám nyní vůbec nedoneslo, že si město Raspenava uzavřelo boční komunikace, které v prvních dnech využívali místní motoristé k objetí uzavřené hlavní silnice. Výjimku mají jen lidé v úseku bydlící a živnostníci, zásobování a složky IZS. Nemusím Vám asi vysvětlovat, že nastala obrovská averze vůči vedení Raspenavy ze strany místních motoristů. Chápu, že je to možná výsledek špatné komunikace vedení Raspenavy, kde by svůj krok vysvětlilo, že se jedná o jejich obecní cesty, které si nákladně loni opravili a teď byste jim po rekonstrukci II/290 na ně nedali ani korunu. Vždyť Vy jste vlastně připravili jiné oficiální objízdné trasy. No připravili… Vím, že bych se měl ve své funkci povznést nad nějaké impulsivní výlevy, ale nyní to nejde. Vy jste nepřipravili nic. Vy jste nechali jen pověsit hromadu dopravních značek, které tu navigují na legální cestování po okolí, ale ostatní jste doslova hodili za hlavu nebo prachsprostě odflákli.

Byl jste se Vy osobně třeba podívat na současnou objízdnou trasu přes Ludvíkov, Nové Město? Nemluvím o Hajništi, které jste na poslední chvíli podezřele vyškrtli z objížděk a i přes loňské sliby, že se cesta opraví, jste opět dokázali jen dovést tuny a tuny recyklátu, které si tam Silnice LK rozhrabují sem a tam, jako když si zdejší děti hrají na písečku. Ostuda.

Já mám obrovskou výhodu, že můžu pracovat v Hejnicích a nemusím nikam dojíždět, to by byl tón mého dopisu krajně ostřejší a nepříjemnější. Ale hovořím tu za ty, kteří dojíždět denně musí. Včera jsem cestu přes Nové Město do Frýdlantu absolvoval autobusem ČSAD. Klobouk dolů před lidma z KORIDu, kteří dokázali v časovém presu připravit relativně kvalitní a smysluplné objížďkové jízdní řády a nenechali nás tu odříznuté od světa. Ale ono cestování i tím busem bylo utrpení. Připomínalo mi to film HEJ RUP a scénu, jak vyráběli na starém automobilu z mléka máslo. Naprosto vyklepané duše se po 8 km dostaly do Nového Města na normální silnici, kde si mohly společně s autobusem konečně oddechnout. Myslím si, že za ten rok a půl, co nás to tu peklo čeká, může ČSAD odepsat všechny své autobusy.

A to se nebavím o soukromých vozech zdejších obyvatel, kteří tamtudy musí jezdit a nikdo jim nedá ani korunu. Nebo snad nám vystavíte slevovou kartu na servis podvozků pro místní motoristy? Asi ne, že? Ale kde na to máme vzít? Pořád se v každé době a hlavně před volbami všichni politici, i Vy necháváte hezky slyšet, že Frýdlantsko je hospodářsky slabá oblast, že jsme dlouhodobě podhodnoceni pomocí od státu a kraje, jak to je potřeba změnit… Tak to nyní změňte. Nehleďme na to, že budou volby až na podzim a zde na Frýdlantsku asi tolik sdružení za Starosty nebo Změnu kandidovat nebude. Udělejte to pro lidi.

Nebavím se o turistech, ti po jízdě přes toto o nás už v životě ani nezavadí. Problém náš? Jasné, čím ostatním máme být zde živi, než turismem, protože nám všechny firmy utíkají do Liberce, když je dopravní spojení sem taková tragédie.

Ale proč o té objížďce píši. Je naprosto v havarijním stavu. Je neopravená. A byla taková už před objížďkou. Někdo se pokusil některé díry v minulých dnech zaplácat vrstvou balené, podle stylu tradiční vzhled uplácání lopatou a místo díry je nyní hrbol nahoru. Co dál? Proč není doplněná oprava o tryskovou metodu těch menších děr a výtluků? Sám jsem byl u toho, když jsme na mostě u Hajniště jednali s ředitelem KSS LK a nabádali jsme ho, že je nutné udělat opravu komunikace Libverda – Ludvíkov – Nové Město do spuštění uzavírky a přesunu dopravy na tuto objízdnou trasu. Bylo to přislíbeno. Varovali jsme ho, že není reálné, aby nastala situace, že se bude opravovat za objízdného provozu na této komunikaci. Je úzká, tudíž postavení silničářského vozu je nereálné společně s dalším provozem včetně toho autobusového, pro který je jedinou trasou. Ostuda, nic jiného mě nenapadá. I jako Město Hejnice jsme to psali do vyjádření souhlasu s objízdnou trasou jako jednu z podmínek. A situace? Silnice je neopravená a objízdná trasa po ní vesele vede. A to jste měli na opravu o 14 dní více, když jste nezvládli přes celou zimu naplánovat start a podmínky celé akce.

Nebudu se zde zabývat dalším velikým otazníkem – proč z rekonstrukce vypadl úsek v Hejnicích, když všechny okolní povodňové obce jsou v těchto opravách zahrnuté. Bylo nám něco slibováno, ale když vidím současný přístup majitele komunikací, nemůžu věřit ničemu…

A proto Vás žádám, Vás jako politiky, obecně, je mi úplně jedno kdo z Vás z Kraje to bude, abyste se zachovali jako správní hospodáři o zdejší oblast a postavili se k problému čelem. Vyrazte se podívat, kam jste poslali všechny místní řidiče, začněte komunikovat s lidmi a městy v okolí. Udělejte veřejnou schůzi o tom, proč je to tak a nejde to jinak. Pomozte vysvětlit Raspenavě proč zavřela své cesty. Vysvětlete nám, proč neopravíte objížďku v termínu, který slíbíte. A hlavně ukažte, že se vyvarujete podobné fabulaci před další uzavírkou příští rok, kdy Raspenava opět zkolabuje.

Jsme připraveni Vás tu u nás přivítat na jednání, kde nám sdělíte nějaké závěry, poskytnout prostor na veřejnou debatu. Jen prosím nepište, že nejsou peníze a to je ten problém a prostě jinak to nejde. To neobhájíte a ač nás je tu na Frýdlantsku málo, volby do kraje se nezapomínají… Rád si čtu všechny Vaše komentáře k právě probíhající rekonstrukci. Přestaňte vysvětlovat, kolik opěrných zdí při povodni spadlo a kolik mostků je třeba opravit. Řekněte nám místním, jak zajistíte, abychom dokázali ŽÍT v důstojných podmínkách. A peníze? Zrovna v tomto týdnu jste zveřejnili výsledek loňského hospodaření. Ten je krásný, gratuluji Vám, že jste to po té pofidérní sestavě oranžových „hospodářů s malými domů“ otočili konečně správným směrem. Ale zamyslete se, jestli není vhodnější nějaký ten milión místo do grantových programů přesunout do opravy jediné možné komunikace naší části se světem. Nejde mi o kompletní rekonstrukci, tady mi nepište, že je to situace mnohamiliónová, a že se letos chystá projekt rekonstrukce této silnice, který se snad dá do žádostí někdy v roce 2016. To nás nezajímá. Nás zajímá, že stavba II/290 má rezervu 12 miliónů na opravy objížděk a zda Vy je nějak smysluplně využijete k tomu, abych už Vám nemusel psát.

A na konec? Rád si na Facebooku a webu kraje přečtu aktualitu, že vedení Kraje si na vlastní kůži projelo místní objízdnou trasu a jedná se starosty o nápravě stavu…

Děkuji za pochopení.

S pozdravem a přáním pohodovějších dní ve Vaší funkci

Jaroslav Demčák v.r.
místostarosta Hejnic

Zdroj: Město Hejnice

Pin It on Pinterest