20145172212531242

Foto: Mgr. Jiří Langer

LIBERECKÝ KRAJ – Již VI. propagační jízda Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska začala první etapou v sobotu v Hrádku nad Nisou.

Než tři historické hasičské stříkačky vyjely směrem do Bogatynie, Žitavy a dále přes Frýdlant a další obce do Chrastavy, potěšili na náměstí početné obecenstvo místní mažoretky, hodně malí hasiči do 6 let, kteří předvedli vyprošťování zraněné osoby z překližkového vozidla, a dechovka z Chotyně.

Po úvodních proslovech starosty města Josefa Horinky, náměstka hejtmana LK Marka Pietera a starosty Krajského sdružení HČMS Milana Navrátila, když zavěsili

na hasičské prapory čestné stuhy, zazněl povel: Motory natočit!, a legendární hasičská vozidla v čele s pragovkou z roku 1834 doprovázená konvojem současných cisteren vyrazila směrem do Polska a Německa. Startu se zúčastnili také náměstek hejtmana LK Josef Jadrný, starosta Sdružení hasičů ČMS Karel Richter a další hosté.

“Sám jsem byl hasičem, a jako bývalý starosta vím, jak důležitá a přínosná je práce hasičů pro obce a města. Děkuji všem,” řekl mimo jiné ve své zdravici Marek Pieter, který také prozradil, že červnové zasedání Zastupitelstva projedná návrh grantového programu pro hasiče ve výši 6 milionů korun. “V dalších letech pak Rada kraje předpokládá navýšení hasičského fondu na 15 miliónů korun každý rok,” dodal.

Propagační jízda je součástí oslav “150 let českého dobrovolného hasičstva”, neboť ve Velvarech, okres Kladno, vznikl v roce 1864. Český hasičský sbor v Rakousku – Uhersku.

“Letošní jízda byla svým způsobem výjimečná již na svém startu v Hrádku nad Nisou, neboť se jízdy účastní naši kolegové z Německa a Polska a jízda se tak stala mezinárodní,” uvedl Karel Boháč, vedoucí Odborné rady pro historii a muzejnictví Okresního sdružení hasičů v Liberci, který celou jízdu moderuje.

Prozradil také, že v současnosti má Liberecký kraj 306 SDH, 16 350 hasičů, z toho 2690 mladých do 18 let, a dokonce 217 členů ve věku od 0 do 6 let.

V neděli 18. května 2014 jízda vyjede v devět hodin z libereckého náměstí. Dr. Edvarda Beneše. Bude pokračovat do Jablonce nad Nisou, Železného Brodu, Semil a Lomnice nad Popelkou, kde budou zastávky doprovázené programy připravenými místními hasiči.

“V Lomnici nad Popelkou předá Liberecký kraj praporec jízdy dobrovolným hasičům Královéhradeckého kraje, kteří ukončí první etapu na náměstí v Jičíně,” připomněl Karel Boháč.

Druhá etapa jízdy je plánována na 24. května 2014. Startovat bude z Mělníka, v rámci oslav 740 let založení města.

 

Autor / zdroj: Mgr. Jiří Langer

Pin It on Pinterest