4315ascz Český čerpací odřad složený z devíti příslušníků HZS ČR, který byl v pátek 16. 5. ve večerních hodinách vyslán na pomoc povodněmi postiženému Srbsku, pokračoval během celého včerejšího dne v čerpání vody ze zatopené elektrárny ve Veliki Crljevi. Po ukončení práce na tomto místě se budou hasiči přesouvat do města Obrenovac, které je přibližně 25km jihozápadně od Bělehradu.

Republika Srbsko požádala prostřednictvím Evropské komise o humanitární pomoc v souvislosti s dlouhotrvajícími dešti a následnými povodněmi. Po dohodě s Ministerstvem zahraničních věcí ČR poskytla MV-generální ředitelství HZS ČR humanitární pomoc ve formě záchranné jednotky.

Od sobotního rána působí v Bělehradě také český expert na řešení mimořádných událostí velkého rozsahu, plk. Ing. Roman Hlinovský, ředitel HZS Libereckého kraje, který byl nominován a následně zařazen do koordinačního týmu. Včerejší práci shrnul takto: „Dnes pracoval EU Civil Protection (EUCP) tým v kompletním složení šesti odborníků na řešení mimořádných událostí. Tým doplňují dva IT technici, kteří zajišťují logistickou podporu. Ráno proběhlo první jednání se zástupcem velvyslance EU v Srbsku. Následovalo jednání se zástupci ministerstva vnitra, kde jsme se dohodli na poskytnutí vhodných prostor pro práci EUCP týmu.”

Jak pokračoval, v odpoledních hodinách se tým i s vybavením přestěhoval do objektu srbského Ministerstva vnitra. „Mezitím jsme získávali další informace o postiženém území, prognóze vývoje hydrologické situace, nasazených silách a prostředcích Srbska a o mezinárodních týmech působících v zemi. Na zítra je naplánován společný výjezd EUCP týmu a UNDAC týmu (United Nations Disaster Assessment and Coordination) do terénu na posouzení koordinace a dodání materiální pomoci. Včera jsem díky perfektní spolupráci s konzulkou našeho velvyslanectví získal další informace a postřehy,” popsal ředitel HZS Libereckého kraje.

V rámci pomoci Evropské unie jsou v Srbsku nasazena vysokokapacitní čerpadla z České republiky, Rakouska, Slovinska a Spolkové republiky Německo. Dále záchranářský tým se čluny ze Slovinska a dorazil také Flood rescue team z Francie. Na základě bilaterárních dohod působí na místě vrtulník a water rescue team se čluny z Maďarska a tým z Makedonie, který je začleněn mezi vojenskou policii. Humanitární pomoc koordinuje především srbský červený kříž.

V průběhu večerních hodin akceptovala Bosna a Hercegovina nabídku humanitární pomoci ve formě 1120 kusů první pomoci a nouzového přežití ze skladů SSHR. Takový balíček obsahuje například lékárničku, prostředky na úpravu vody, ohřívače na ohřev potravy, potraviny, svíčky nebo zapalovač. Materiál byl v nočních hodinách naložen a přepraven do Brna, odkud dnes dopoledne vyjede vozidlo Záchranného útvaru HZS ČR, které jej přepraví do místa určení.

Další nabídka pomoci, která byla z ČR nabídnuta formou vyslání týmu WASAR a druhého velkokapacitního čerpadla, nebyla srbskou stranou akceptována.

 autorkou textu je: kpt. Mgr. Nicole Zaoralová, tisková mluvčí GŘ HZS ČR

Autor: por. Mgr. Zdenka Štrauchová

Zdroj: HZS Libereckého kraje

Pin It on Pinterest