Zobrazeno 0 x

STIHL Timbersports Czech Series 2014 pod Ještědem

Sezóna dřevorubecké soutěže STIHL Timbersports letos graduje v kvalifikačních závodech neuvěřitelně vyrovnanými souboji těch nejlepších českých sportovních dřevorubců. Ti se o titul utkají na mistrovství ČR, které se bude konat 1. června pod skokanskými můstky ve ski areálu Ještěd v Liberci. Proti sobě bude stát silná konkurence včetně osminásobného mistra ČR Jana Svobody. Vstup na akci je ZDARMA.

Obhájí Jan Svoboda loňský titul?

Kvalifikační závody přilákaly tisíce fanoušků do mnoha atraktivních destinací, včetně Prahy a Brna. Stejně jako minulý rok se stala sportovní dřevorubecká sezóna synonymem pro velmi vyrovnané souboje. V té nejužší špičce nalezneme například Martina Roušala, Jana Wáwrů či Zdeňka Maťhu. Velké finále se bude konat v neděli 1. června od 11 hodin na libereckém Ještědu, kde osminásobného mistra ČR Jana Svobodu čeká obhajoba titulu.

Vzhledem ke každoročnímu zvyšování výkonnosti jednotlivých závodníků to ale nebude mít vůbec lehké. „Letos bude obhajoba obzvlášť náročná. Má prozatímní pozice není optimální a bohužel je znát, že jsem neměl dostatek času na přípravu,“ říká Jan Svoboda, který zároveň dodává, že nejvyšší dřevorubecká špička čítá na sedm závodníků, kteří dokážou vydat stejně vyrovnané výkony. Ve finále se tak můžou fanoušci těšit na opravdu těsné souboje, v nichž do poslední chvíli nebude rozhodnuto o vítězi.

Vítězná Hot Saw Jan Svoboda

Dřevorubci budou prokazovat svoji zručnost, rychlost a přesnost v šesti disciplínách. Jako první na ně čeká SPRINGBOARD, při kterém se musejí vypořádat s přesekáváním kmene z prkna ve výšce. Následují STIHL STOCK SAW, řezání klasickou motorovou pilou, a STANDING BLOG CHOP, přesekávání stojícího kmene. Další výzvou se pak stane SINGLE BUCK, při kterém musejí závodníci předvést své dovednosti s ruční pilou. V disciplíně UNDERHAND CHOP musejí sportovci prokázat svoji zručnost v přesekávání ležícího kmene a třešničku na závěr tvoří disciplína s názvem HOT SAW, řezání extrémně silnou pilou.

 

Program Finále STIHL TIMBERSPORTS CZECH SERIES 2014:

  • 11:00 Zahájení závodu
  • 11:15 Disciplína SPRING BOARD
  • 12:30 Disciplína STIHL STOCK SAW
  • 13:00 Disciplína STANDING BLOCK CHOP
  • 14:00 Disciplína SINGLE BUCK
  • 14:30 Disciplína UNDERHAND CHOP
  • 15:45 Disciplína HOT SAW
  • 16:15 Ceremoniál vítězů, nominace na Mistrovství světa družstev
  • 16:30 Autogramiáda účinkujících

Představení jednotlivých disciplín

 

Springboard (přesekávání kmene z prkna ve výšce)

 

Adrenalinová disciplína s názvem Springboard vychází z dob, kdy dřevorubci nemohli přepílit mohutné stromy, protože jejich pily byly příliš krátké. Dřevorubci vysekali do stromu kapsu, do které umístili springboard (prkno). Z tohoto prkna ve výšce mohli strom porazit jednodušeji. Sportovní dřevorubci užívají dvou prken. Z prvního prkna se vyseká druhá kapsa, do níž se umístí druhý springboard. Teprve z tohoto prkna ve výšce okolo tří metrů závodník přesekává blok o průměru 27 cm upevněný na vrcholu kmene.

Martin Rousal

 

Stock Saw (řezání klasickou motorovou pilou)

Tato disciplína poměřuje zručnost závodníků v řezání klasickou motorovou pilou. Každý závodník užívá k přeřezání dvou kotoučů z ležícího kmene stejnou pilu. První kotouč se řeže směrem dolů, druhý směrem nahoru. Oba kotouče musejí být odříznuty z kmene ve vyznačené výseči o šířce 10 cm, jinak je závodník diskvalifikován. Měření času se zastaví po úplném odříznutí druhého kotouče.STIHL TIMBERSPORTS CZECH SERIES 2014 - foto 2

 

Standing Chop (přesekávání stojícího kmene)

Disciplína Standing Chop simuluje kácení stromů, a odkrývá tak zručnost závodníka v zacházení se sekerou. Závodníci používají sekery vyrobené na míru a upravené pro typ dřeva, který se přesekává. Sekery jsou extrémně ostré a jejich srovnání s žiletkami není vůbec od věci. Závodník naseká blok nejdříve do poloviny z jedné strany, poté jej oběhne a doseká ho ze strany druhé.

STIHL TIMBERSPORTS CZECH SERIES 2014 - foto 1

 

Single Buck (řezání ruční pilou)

Řezání ruční pilou je jednou z nejstarších dřevorubeckých disciplín. Měření času začíná signálem rozhodčího a končí kompletním odříznutím kotouče. V této disciplíně rozhoduje především rytmus a dynamika závodníka. Pila musí řezat na celou svoji délku a zcela rovně, protože při sebemenším vychýlení ztrácí závodník drahocenný čas.

Řezání ruční pilou

 

Underhand Chop (přesekávání ležícího kmene)

Underhand Chop připomíná časy, kdy dřevorubci museli přesekávat spadlé stromy na menší, lépe ovladatelné části. Závodníci stojí na ležícím kmeni a v půli jej přesekávají nejdříve z jedné strany, potom se otočí a dosekají kmen z druhé strany. Důležité je dodržovat přesnost jednotlivých seků, což výrazně zkracuje výsledný čas.

Underhand Chop

 

Hot Saw (řezání motorovou pilou s extrémně silným motorem)

Síla, velikost a hluk cca 25kilogramových motorových pil dělají z Hot Saw jednu z nejatraktivnějších disciplín dřevorubeckých sportů. Každému se při sledování této disciplíny určitě vybaví závody Formule 1. Motorové pily jsou upravovány přímo pro účely závodů a jejich zkrocení není snadnou záležitostí ani pro ostřílené drvoštěpy. Výkon těchto nechlazených speciálů totiž přesahuje 62 koní a jejich cena se pohybuje v relacích přes 100 000 Kč. Cílem této disciplíny je odříznutí tří kotoučů dané velikosti z ležícího kmene, a to v co nejkratším čase.

Zdroj: Liberec mě baví

 

Pin It on Pinterest