f-tygrik1jpg

ZOO Liberec se podařilo potřetí v historii rozmnožit bílou formu tygra indického. Šestiletá samice Surya Bára porodila v pátek 30. května ráno, tentokrát ale jen jedno mládě. Kotě se narodilo v 6.15, v 7.13 se poprvé napilo mateřského mléka. Chovatelé zatím netuší, jakého pohlaví kotě je, to se dozvědí nejdříve za tři týdny při první vakcinaci. Poprvé se podařilo bílé tygry odchovat v roce 2002 (ze spojení Isabelly a Sitara, trojčata Achilles, Artemis a Afrodita), podruhé v roce 2012 (ze spojení Suryi Báry a Parise, trojčata Gaia, Sambur a Liam). Surya Bára rodila ještě na podzim 2011, nicméně o mláďata (trojčata) se nepostarala. Počet mláďat ve vrhu kolísá mezi 1 – 6 jedinci, například Isabella v roce 2002 porodila 5 mláďat, dvě ale nepřežila. Otcem současného mláděte je opět samec Paris (* 2005).

Čerstvé mládě, přestože zatím slepé, se zhruba hodinu a půl po narození vydalo na první výlet, když se z porodnice vykulilo přímo do velké vnitřní ubikace. Než jej odpočívající matka zhruba po dvou minutách vyzvedla a přenesla zpět, podařilo se ošetřovatelům pořídit několik záběrů na mobilní telefon. ZOO Liberec tak získala poprvé snímky mláděte bílého tygra hned z prvního dne jeho života. Od té doby se mládě drží výhradně v porodnici u matky. Pavilon šelem je od pátečního rána pro návštěvníky uzavřen, otevře se nejdříve na konci června/ začátku července. Porodnici a přilehlé ubikace nonstop sledují webové kamery, jejichž sestříhané výstupy bude zoo umisťovat na své sociální sítě.

Liberecký bílý tygr je bílou formou tygra indického (existují i bílé varianty jiných poddruhů tygra) a trpí genetickou vadou, tedy nedostatkem oranžového barviva. Nejedná se ale o albinismus, o čemž svědčí modré oči, růžová bříška tlapek a růžový čumák. Jako vyšlechtěná forma bílý tygr není a nemůže být součástí žádných záchranných programů, jde jen o jistý druh rarity, která se ve volné přírodě patrně vůbec nevyskytuje. Pro ZOO Liberec je bílý tygr marketingovou značkou a největší návštěvnickou atrakcí, díky níž dokáže zachraňovat skutečně vzácná zvířata, která se však návštěvníkům tolik atraktivní nemusí jevit – osly somálské, kozy šrouborohé, sambary skvrnité, orlosupy bradaté, kozorožce dagestánské aj., stejně jako kriticky ohrožené druhy přímo ve volné přírodě v rámci našich mezinárodních programů – např. sojkovec dvoubarvý, prase visajanské, zoborožec rýhozobý, loskuták niaský aj. Bílé tygry ZOO Liberec chová od roku 1994, kdy ze ZOO Eskilstuna dovezla sourozenecký pár Isabella a Columbus, po výměně samců se ZOO Madrid v roce 1999 pak zoo mohla pomýšlet na první rozmnožení. Liberecká mláďata lze nalézt ve střední, východní a jižní Evropě – Achilles v ZOO Bratislava, Artemis v ZOO Bělehrad, Afrodita v ZOO Sóstó (Maďarsko), Liam v ZOO Klajpeda (Litva) a Sambur a Gaia v ZOOparku Limpopo (Ukrajina).

Zdroj: ZOO Liberec

Pin It on Pinterest