5354978-liberec-potravinov-i-banka-j-sdlo_denik-380

Vyřazené potraviny obchodních řetězců poslouží sociálně slabším občanům nebo bezdomovcům. Na snímku Jiří Cerman. Autor: Deník/Vít Černý

Liberec – Za dvanáct měsíců existence rozdělila Potravinová banka mezi potřebné téměř 17 tun potravin.

Rok ostrého provozu má za sebou v Liberci projekt Potravinové banky. Banky, která shromažďuje potraviny hlavně od velkých obchodních řetězců a posílá je těm, kterým pomohou v těžké životní situaci. Zatím se jí daří. Dokázala už mezi potřebné přerozdělit více než šestnáct a půl tuny potravin v celkové hodnotě dosahující téměř milionu a 400 tisíc korun. Chce se ale dál rozvíjet.

Jídlem se plýtvá, to chceme omezit

Za projektem Potravinové banky v Liberci stojí Jiří Cerman. Nápadu se chopil po smrti své ženy a usmyslel si, že něco podobného právě na severu Čech rozjede. Než se mu podařilo banku v červnu minulého roku uvést do provozu, stálo ho to ale hodně sil a práce. „Na samotné realizaci jsem pracoval více než rok a to při svém normálním zaměstnání,” řekl už dříve Deníku.

Dodnes stojí v čele Občanského sdružení Potravinová banka Liberec, které přijímání potravin a jejich přerozdělování organizuje. Více se dočtete zde.

Zdroj: Liberecký deník

Pin It on Pinterest