2014651555365345

ČESKÉ BUDĚJOVICE / SVIJANY – Právě v těchto dnech probíhá v Českých Budějovicích degustační soutěž o Pivo České republiky 2014. Letos se do ní přihlásilo 97 pivovarů s 300 vzorky piva. Hned první den ochutnávek zabodovala nová prémiová „450“ ze Svijan, která získala zlato mezi světlými ležáky.

Slavnosti piva v Českých Budějovicích, jejichž součástí je i soutěž o Pivo České republiky 2014, probíhají na českobudějovickém výstavišti až do soboty 7. 6. Představí se zde 97 pivovarů, které do anonymní degustace přihlásily celkem 300 vzorků piva, nejvíce v historii soutěže.

První den degustací zabodoval u poroty nový prémiový světlý ležák „450“ ze Svijan, když získal první místo v kategorii světlých ležáků. „Od svého uvedení na začátku letošního roku si Čtyřistapadesátka získává hodně rychle své příznivce mezi pivaři a jsem opravdu nadšený, že tenhle nováček mezi pivy dokázal porazit tak velkou pivní konkurenci na tak prestižní degustační akci, jakou Pivo České republiky je,“ říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany a dodává: „Tímto pivem jsme chtěli oslavit naše 450. výročí a pivařům ukázat, jak má chutnat a vonět tradiční český ležák. Pro jeho výrobu používáme výhradně humnový slad z malých nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a tradiční odrůdu chmele z vlastních chmelnic v oblasti Polepských blat. S nadsázkou je to nejtradičněji uvařené pivo, jak jen to je možné.“

 

Autor / zdroj: Petra Winklerová

 

Pin It on Pinterest