3258354-chrastava-koupaliste_denik-380

CHRASTAVSKÉ SLUNÍČKO patří i přes výroky hygieniků k oblíbeným. Jde o přírodní koupaliště. Ilustrační foto. Autor: Deník

Liberec  – Kvalita vody na většině koupališť v Libereckém kraji, které již zahájily sezonu, je dobrá. Nevhodné ke koupání je jen Sluníčko v Chrastavě u Liberce, i když místní s tímto hodnocením nesouhlasí. Zhoršená je kvalita vody v Máchově jezeře a liberecké přehradě. Vyplývá to z údajů uvedených na webu krajské hygienické stanice.

Sluníčko v Chrastavě normám nevyhovovalo po celou minulou sezonu, lidé se tam i přes varování koupali a zdravotní problémy neměli. „Je to přírodní koupaliště a je potřeba k tomu tak přistupovat,” uvedl jeho správce Miloš Laksar. Vedení města vidí chybu ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví, podle níž se neposuzuje jen aktuální kvalita vody, ale i stav v předchozích letech. To v Chrastavě považují za špatné,  škodí jim rozdílné výsledky kvality vody z minulých let. „Bohužel, kvalitu vody bude  ještě ovlivňovat odstraňování povodňových škod, které se provádějí na Vítkovském potoce. To znamená, že voda bude zkalená, ” dodal Laksar. Pro citlivé jedince není vhodná ke koupání voda v Máchově jezeře. „Máme horší průhlednost, to je ale obvyklé,” uvedl Vladimír Reichert ze společnosti Regata Máchovo jezero, jež obhospodařuje dvě pláže. Teplota vody je nad 22 stupni Celsia. Mírně zhoršená je kvalita vody na přehradě v Liberci. V krajském městě se mohou lidé koupat i na koupališti ve Vratislavicích nad Nisou. „Voda má 19 stupňů, ve středu se tam koupalo deset lidí,” uvedl provozovatel Petr Polda. Větší návštěvnost očekává o víkendu, kdy meteorologové předpovídají tropické teploty. Druhé liberecké koupaliště Vápenka se otevře až v polovině června. Letos se tam do úprav investovalo asi půl milionu korun. Více se dočtete zde.

Zdroj: Liberecký deník

Pin It on Pinterest