201465181340-490994803.jpg_690_460_crop

Poutní stezka Via Sacra vede po jedinečných sakrálních stavebních památkách a uměleckých pokladech rozmístěných v Trojzemí – tedy na území České repunliky, Německa a Polska. Na české straně vede stezka do Mnichova Hradiště, Jablonného v Podještědí, Českého Dubu, Hejnic a Rumburku.

Mezinárodní poutní stezka Via Sacra propojuje osmnáct ojedinělých stavební památek a uměleckých děl na území Horní Lužice, Dolního Slezska a severních Čech. Zahrnuje kostely, kláštery a další místa. Součástí stezky je mimo jiné kostel smíření svatého Ducha v Jaworu, zařazený na seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO, ojedinělý norský sloupový kostel v Krzeszówě, slavná postní plátna v Žitavě, pozdně gotické oltáře v kostele sv. Anny v Kamenz.

Na české straně do stezky patří pozůstatky johanitské komendy v Českém Dubu, hrob sv. Zdislavy v kostele sv. Vavřince v Jablonném v Podještědí, Loretánská kaple v Rumburku, kostel Navštívení Panny Marie v Hejnicích a kaple sv. Anny v Mnichově Hradišti.

Via Sacra tvoří se svými zastávkami protipól ke všednímu dni hnanému stresem, hektickým životním stylem a obavami. Kdo se poddá zvláštnímu vyzařování sakrálních památek, může v těchto kulturně a historicky významných místech ticha a důstojnosti nalézt klid a vnitřní mír, ať už křesťan nebo kdokoli jiný.

Prostřednictvím Via sacra dochází k oživení tisícileté historie středoevropské kultury a zbožnosti. Sakrální architektura a umění, legendy, události a osobnosti evropské úrovně svědčí o staletí dlouhém soužití Čechů, Němců, Lužických Srbů a Poláků na území po obou stranách řeky Nisy.

Zdroj: Kudy z nudy

 

Pin It on Pinterest