Boží-muka...._POUZITO-300x200Je to asi dva roky, co jsem při toulkách s fotoaparátem v lukách, blízko Dvořákova, našel křovím zarostlá boží muka. Místo na mě zapůsobilo tak zvláštním tepelným „fluidem“, že jsem začal pravidelně chodit k božím mukám si odpočinout a nasát do sebe sílu z onoho místa.

Letos jsem se rozhodl, tato po mnoha desetiletí zapomenutá boží muka opravit a dát jim zašlou krásu. Při opravách mi pomáhal zdejší kovář Viktor Čurda, obrázek namaloval malíř Rudolf Schiffner, lavičku vyrobil Miloš Šimek a místo také pomohl upravit Josef Klimpera.

Od pamětníků jsem se dozvěděl, že se jedná o starou poutní cestu ze Žitavy
přes Detřichov a Vápenný vrch do Hejnic. Rozhodně stojí za to, se tam podívat a chvilku posedět. Naskytne se Vám pohled na krásnou přírodu. Přibližně 100 metrů od božích muk jsou meandry a Dvořákov, kde na podzim, známému pěstiteli, panu Dvořákovi kvetou jiřinky.  Vedle božích muk je schránka, kam si před odchodem můžete napsat do sešitu svoje přáníčko (možná se Vám vyplní).

V sobotu 14. června 2014 bude žehnání obnovených božích muk. Místo požehná místní farář R. D. Pavel Andrš. Slavnost bude zahájena v 14:00 hod. před raspenavským kostelem, odkud se vydáme na cestku k Božím mukám U tří lip. V průvodu budou neseny mariánské korouhve a až průvod dosáhne svého cíle, budou boží muka požehnaná (lidově „posvěcená“). Bude podáváno malé občerstvení a na kytaru zahraje a zazpívá Honza Vopařil. Přijďte se podívat.

 

Václav Odehnal, fotograf
www.fotomaster.estranky.cz
tel.: 723 791 587
email: vaclavodehnal@seznam.cz

 

 

Zdroj: Město Raspenava

Pin It on Pinterest