Prezident  ( FOTO Jaroslav Appeltauer )

Prezident republiky Miloš Zeman s manželkou Ivanou dnes zahájili v sídle Krajského úřadu LK v Liberci třídenní návštěvu. Přivítali je hejtman LK Martin Půta a jeho manžela Silwia.

Dopoledne diskutovali v sídle kraje s krajskými zastupiteli, zástupci krajských organizací a starosty. Vedle prezidentových názorů na Tibet či úpravu Ústavy ČR se účastníci například od Miloše Zemana dozvěděli, že komunální volby se uskuteční v termínu 10. a 11. Října a zároveň se uskuteční první kolo senátních voleb.

Na závěr setkání předal hejtman panu prezidentovi dar – Ještědský nůž ukovaný částečně z lana lanové dráhy na Ještěd. Jeho choť převzala z jeho rukou granátový šperk z Turnova a paličkovanou krajku od Mistryně tradiční rukodělné výroby LK Jany Kaplanové. Prezident na oplátku obdaroval hejtmana koženou psací soupravou a jeho manželku kabelkou. Na závěr zavěsil na krajský prapor prezidentskou šerpu.

Poté Miloš Zeman odjel na besedu se studenty středních škol na Střední průmyslovou školu strojní a elektrotechnickou v Liberci, a paní Ivana si prohlédla firmu Preciosa Ornela, a.s. v Desné, kde ji společně se Silwií Půta prováděli Lucie Karlová a majitel společnosti Ludvík Karl.

Po pracovním obědě v hlavním sále Oblastní galerie Lázně v Liberci s členy Rady LK se prezident setkal primátorkou Liberce Martinou Rosenbergovou, navštívil Stavbu smíření – židovskou modlitebnu u Krajské vědecké knihovny, a pobesedovala s osobnostmi Libereckého kraje v kavárně Pošta.

Byli mezi nimi například Václav Janda – bývalý kavárník v kavárně Pošta, Pavel Benc, předseda Českého klubu olympioniků – region Severní Čechy, farář Aleš Jaluška, nositel Pocty hejtmana 2013, Luděk Vele, operní pěvec Národního divadla v Praze, Oldřich Jirsák, vynálezce nanovláken, Otakar Binar a Miroslav Masák, architekti –  spolutvůrci Ještědu, Marta Kottová, židovka, která jediná z rodiny přežila Osvětim a řada dalších.

První den návštěvy zakončil prezidentský manželský pár a manželé Půtovi slavnostní večeří s podnikateli Libereckého kraje v Clarion Grand hotelu Zlatý lev v Liberci.

Zítra 10. června navštíví prezident postupně Veterinární základnu Armády ČR v Chotyni (Grabštejn), Hrádek nad Nisou (setkání s občany na Horním náměstí od 12. 10 hod.), Nový Bor, kde navštíví firmu Crystalex a poté se setká od 17 hodin s občany města na nám. Míru.

Druhý den zakončí prezident v České Lípě, kde vystoupí na nám. T. G. Masaryka v 17:55 hod., a poté na pozvání hejtmana povečeří se senátory a poslanci Parlamentu ČR v Hotelu Port na Máchově jezeře v Doksech.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
485226302 / 739541588

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest