untitled

LIBEREC – Jeden muž skončil ve vazbě a další muž a žena jsou trestně stíháni na svobodě.

Hejnickým kriminalistům se podařilo koncem května tohoto roku rozplést pět případů krádeží , které se staly v první polovině letošního roku v obci Ferdinandov a jeden případ krádeže vloupáním v Bílém Potoce.

Z těchto krádeží obvinili na konci  května tohoto roku liberečtí kriminalisté 42letého muže z Nymburska. On sám navštívil celkem v šesti případech  pět objektů v Hejnicích, části Ferdinandov a  jeden objekt v Bílém Potoce. Ve dvou případech se vloupal do zahradních chatek, dále má na svědomí vloupání do půdní kóje domu, v jednom případě navštívil kolnu u rodinného domu a ve dvou případech vnikl do rodinného domu, přičemž jeden z nich byl v rekonstrukci.

Pokaždé však muž neoperoval sám. Při dvou vloupáních měl k ruce pomocníky. Devatenáctiletou dívku, která daný objekt dopředu vytypovala a 26letého muže, který s ním samotnou krádež uskutečnil. Společně odcizili z volně stojící zahradní chatky  u domu ve Ferdinandově stan, spací pytle, karimatku, zahradní ruční nářadí, nerezové příbory, příslušenství k zahradnímu grilu, kde způsobili škodu za 6 tisíc korun. Část věcí 42letý muž následně prodal a utržené peníze použil pro svoji potřebu. Druhý případ, kde operaval trojlístek společně, se stal rovněž ve Ferdinandově. Dívka natypovala dům, do kterého následně oba muži vnikli. Násilím si otevřeli vstupní dveře a z domu následně odnesli vodovodní baterie, nářadí, vzduchovku, dvě kované ozdboné mříže, elektrickou přenosnou lampu a mnoho historických věcí jako jsou vodovodní baterie, vyřezávané hodiny, dřevěné vycházkové hole, dřevěnou kolíbku. Majiteli domu tak způsobili škodu za téměř 14 tisíc korun. I v tomto případě odcizené věci 42letý muž následně prodal a získané peníze si ponechal.

I v ostatních případech muž z objektů bral různé věci, které se daly dobře zpeněžit. Jednalo se například o různé stavební nářadí, ruční elektrické nářadí, prodlužovací kabely  a různé železné věci jako je například kovářská kovadlina a kovářská výheň.

Poslední krádež, kdy se vloupal 42letý muž do rekonstruovaného domu v Bílém Potoce, mu již nevyšla. Zde jej vyrušil majitel domu a tak utekl s nepořízenou. Přesto stačil muž napáchat během všech vloupání škodu za více jak 61 tisíc korun.

Proti zlodějskému trojlístku zahájili liberečtí kriminalisté na konci května trestní stíhání pro přečin krádeže a mužům bylo sděleno obvinění i pro přečin porušování domovovní svobody. Devatenáctiletá dívka s 26letým mužem jsou vyšetřováni na svobodě a 42letý muž skoncil ve vazbě. Nyní budou čekat, jaký bude konečný verdikt soudu. Dvačtyřicetiletý muž tak může pobyt za mřížemi prodloužit až na pět let.

 

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec
tel. 974 466 207, 725/900210
16. června 2014

Zdroj: Policie ČR

Pin It on Pinterest