2014616105532445

Ve dnech 11. – 13. června se konal V. ročník Mezinárodního setkání kynologických týmů USAR odřadů v Kaznějově. Akce, kterou pořádalo GŘ HZS ČR, se zúčastnilo 9 českých týmů HZS ČR, MP Praha, MP Ostrava, Hasiči Hejnice, Horská služba ČR, SZBK ČR, ZKJ ČR, PČŘ, ZBK JMK a 3 zahraniční týmy – Francie, Polsko, Slovensko.

Celá akce byla pojatá jako zahraniční záchranná mise v imaginární zemi Kaznějovsko, které postihlo velké zemětřesení s velkým počtem zavalených osob. V místě mimořádné události pracovali nepřetržitě členové USAR Praha, plnili své úkoly a současně spolupracovali s nasazenými kynology. „Cvičení bylo zároveň soutěžním kláním a každý tým složený ze dvou psovodů a dvou psů byl nasazen celkem čtyřikrát. Dvakrát přes den a dvakrát v noci, celkem se hledalo 20 osob,” popsal kynolog HZS Libereckého kraje nstržm. Pavel Málek, který slouží na stanici v Turnově.

Jak pokračoval, při nalezení osoby muselo být určeno co nejpřesněji místo, kde leží, a každá nalezená osoba musela být označena oběma psy z týmu. Pokud byl figurant označen jen jedním psem, nález nebyl uznán. Součástí nasazení byl také pěší přesun za pomocí souřadnic GPS a technické disciplíny jako je spuštění psa pomocí lanové techniky do podzemních prostor zřícené budovy a následné vyhledání osob. „V týmu jsem byl s nprap. Martinem Nedojedlým ze ZÚ Hlučín. Díky výborné spolupráci v týmu a perfektně připraveným psům jsme dosáhli výborného výsledku a se sedmnácti nalezenými osobami jsem v soutěži zvítězili,” sdělil Pavel Málek.

 

Autor / zdroj: Zdenka Štrauchová

 

Pin It on Pinterest