201010311416323320LIBERECKÝ KRAJ – Dvacátého třetího června vyroste v Liberci na Soukenném náměstí mobilní studio Paměti národa a odstartuje zde druhý ročník celostátní soutěže Příběhy 20. století, v jejímž rámci hledá veřejnost a sdružení Post Bellum zapomenuté pamětníky zlomových okamžiků minulého století v českých a moravských regionech.

Loňský ročník se s více než šesti sty účastníky stal největší dokumentaristickou soutěží pro širokou veřejnost v ČR. Obyvatelé Prahy a návštěvníci se mohou do soutěže zapojit přímo v mobilním studiu Paměti národa, kde se dozvědí vše podstatné o hledání pamětníků a zaznamenávání jejich vzpomínek a budou si moci vyzkoušet základní dokumentaristické techniky nebo interaktivní historický kvíz.

„Ve sbírce Paměť národa máme strhující příběhy pamětníků z Libereckého kraje, například pana Otakara Raulíma, který se za války rozhodl pomoci zajatcům v Rychnově u Jablonce, začal jim přes plot dávat jídlo a za to byl osm měsíců vězněn gestapem,“ říká Mikuláš Kroupa, ředitel sdružení Post Bellum, které soutěž pořádá a dodává: „Mezi námi ale stále žije mnoho dalších zapomenutých pamětníků, přičemž čas na zaznamenání jejich vzpomínek se hrozně rychle krátí.“

„Jednou se mně stalo, že jedna paní hodila na pás sáček, kde byly dva krajíce chleba namazaný máslem, dvě jablka a kus salámu. A říká mně: ,Chlapče, za co seš tady?‘ Já jsem říkal: ,Za to, co jste teď provedla, jenže já to házel přes ostnatý dráty zajatcům.‘ Tak jsem jí poděkoval, ale už se neobjevila. Je to logický, člověk se na ni nemůže zlobit,“ říká v nahrávce ze sbírky Paměť národa liberecký pamětník Otakar Raulím.

Vítězem loňského ročníku soutěže se stal příběh Dity Krausové, jedné z posledních přeživších z tzv. rodinného koncentračního tábora v Osvětimi-Březince. Vítěz hlasování veřejnosti, teprve šestnáctiletý Aleš Kubíček, objevil příběh Františka Lesáka, který zachránil mnoho životů ve své polní nemocnici v průběhu pražského povstání v roce 1945. Hlasování se zúčastnilo 26 000 lidí. Vítězné pamětnické příběhy se ukládají do internetové sbírky Paměť národa http://www.pametnaroda.cz, kterou založilo Post Bellum spolu s Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů. Ve sbírce jsou nahrávky vzpomínek už takřka tří tisíc pamětníků války, totalitních režimů nebo holokaustu.

 

Autor / zdroj: Kristýna Bardová

Pin It on Pinterest