Viničná-cestaJedna z nejkrásnějších naučných stezek v Jizerských horách je Viničná cesta, která vede smíšenými lesy na severních svazích hor. Přes 8 km dlouhá stezka začíná v Oldřichovském sedle a dojdete po ní až do Ferdinandova nedaleko Hejnic. Stezka nabízí překrásný pohled do krajiny a najdete na ní celkem šest zastavení. Příjemný pevný povrch je vhodný i pro cyklisty a rodiny s dětmi. 

Pohádková trasa

Téměř pohádková trasa vedoucí Chráněnou krajinou oblastí Jizerské hory, začíná v Oldřichovském sedle zvaném Hemmrich a končí u ústí Štolpichu ve Ferdinandově, odtud můžete sejít po silnici až do Hejnic. Zde si můžete prohlédnout místní klášter, který patří mezi skvosty barokní architektury. Před téměř tříhodinovou procházkou se můžete občerstvit v restauraci Hausmanka, nabízející své pohostinství na začátku naučné stezky.

Stálá teplota jako ve vinném sklepě

Cesta byla pojmenována po úžlabině nazvané původně německy Weinkellerstrasse, v níž se po celý rok držela relativně stálá teplota vzduchu jako ve vinném sklepě. Trasa, která je vzhledem k dobrému povrchu vhodná pro cyklisty i pro rodinné výlety s malými dětmi, nabízí celkem šest zastavení s tématickými tabulemi, které návštěvníkům přináší informace o zajímavých historických i současných fenoménech Jizerských hor.

Vojenské bunkry

Naučnou stezku přetíná linie hraničních betonových pevnůstek. Mnichovská dohoda zapříčinila, že tyto vojenské bunkry nikdy neposloužily plánovanému účelu obrany naší vlasti, ale jsou zde jako němí svědci historie, která tudy kráčela. Vojenským bunkrům se také věnuje jedna z informačních tabulí, které si můžete na stezce prohlédnout.

Jizerskohorské bučiny

Viničná tvoří severní okraj přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny. Jsou to právě bučiny a smíšené lesy, rozprostírající se na strmých a balvanitých severních svazích Jizerek, které celé cestě propůjčují v každém ročním období neopakovatelný charakter. Informační tabule poučí turisty o složení zdejšího prastarého lesa a představí historické fenomény, jako jsou lesní kapličky či vojenské pevnosti.

Poloha GPS: Oldřichovské sedlo –  50°51’51”N, 15°6’18”E

Dopravní spojení: vlak-Oldřichov v Hájích (trať Liberec-Frýdlant)

autor: Franta | zdroj: Lesy ČR

Zdroj: Liberec mě baví

 

Pin It on Pinterest