heliport_001

V areálu Krajské nemocnice Liberec (KNL) byl po rok trvající výstavbě zprovozněn heliport, určený pro přistávání záchranářských vrtulníku. Proč je vlastně tato stavba, která se několik posledních měsíců či dokonce let, stala předmětem diskuzí odborníků či veřejnosti, tak potřebná?

Přistáváním vrtulníku přímo v areálu nemocnice se výrazně zkrátí doba transportu z místa zásahu ke kompletnímu vyšetření a ošetření na ambulanci, operačním nebo katetrizačním sále. Usnadní se také předávání informací o stavu pacienta. Lékař Letecké záchranné služby (LZS), který zasahoval na místě události, předá lékaři z ambulance nebo specializovanému týmu informace přímo z terénu. V neposlední řadě dojde k uvolnění posádky pozemní výjezdové skupiny Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje (ZZS LK), která pacienta z letiště do nemocnice doposud převážela.

Heliport se nachází v areálu Krajské nemocnice Liberec  před pavilonem chirurgických oborů.

S budovou chirurgie je ve výšce 20 m spojen 13 m dlouhou ocelovou lávkou, kudy bude pacient po přistání vrtulníku transportován do předávací místnosti. Ta je umístěna v 5. patře pavilonu chirurgických oborů a odsud bude dle charakteru onemocnění nebo úrazu směřován pacient ke kompletnímu vyšetření, operačnímu zákroku či léčbě. Vlastní konstrukce heliportu, který má průměr 30 m, je umístěna na ocelové konstrukci – trojnožce, o hmotnosti 240 t. Jeden ze tří podpěrných sloupů je v celé délce zpřístupněn žebříkem a vedou v něm elektro rozvody a vytápění. V rámci konstrukce jsou instalované dvě plošiny. Jedna vyhlídková, ve výšce asi 5 m nad terénem a druhá technická v 17 metrech nad zemí. Samotná přistávací plocha je betonová o průměru 25 m s okolní ochrannou zónou z ocelových roštů, širokou 2,5 m. Pro bezpečné přistávání vrtulníku a možný pohyb osob po heliportu i v zimním období, je plocha vyhřívaná podlahovým vytápěním.

Na plochu může dosednout vrtulník o maximální hmotnosti 6 400 kg, což umožní přistávání vojenského vrtulníku PZL W-3A Sokol – největšího záchranářského vrtulníku v Česku. Pro přistávání vrtulníku v noci nebo za zhoršených světelných podmínek je heliport vybaven naváděcí světelnou sestavou ze dvou směrů. Dále je konstrukce heliportu vybavena sestupovými svítidly a v ploše heliportu je do kruhu o průměru 20 m zapuštěno dalších 30 světel. Tuto světelnou naváděcí sestavu může obsluhovat personál nemocnice z technické místnosti heliportu, pracovníci operačního střediska ZZS LK nebo přímo pilot vrtulníku pomocí radiové frekvence. Mezi tyto osvětlovací technologie patří ještě zábleskový maják umístěný na střeše pavilonu chirurgie, osvětlený ukazatel směru větru a překážková svítidla na budovách chirurgie, pavilonu interních oborů a objektu staré interny.

Nejčastějším návštěvníkem heliportu v areálu KNL bude vrtulník Eurocopter EC 135 T2 LZS Liberec. Se stejným typem vrtulníku zde budou několikrát za rok přistávat také záchranářské vrtulníku z dalších krajů, zejména Ústeckého, Královehradeckého a z Prahy.

Informace o tomto vrtulníku a o provozu LZS Liberec obecně si můžete přečíst na portálu www.freedlantsko.eu v blogu Svět záchranářů očima Miloše Odstrčila, který najdete zde: https://www.frydlantsko.eu/category/vase-nazory-chcete-li-blog/svet-zachranaru-ocima-milose-odstrcila/.

Heliport nebude veřejnosti přístupný. Kvůli velkému zájmu veřejnosti o tuto stavbu však Krajská nemocnice Liberec ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Libereckého kraje a společností Arteport, která je provozovatelem portálu www.freedlantsko.eu umožní navštívit heliport formou tzv. virtuální prohlídky, kterou připravil Petr Bíma.

Možnost podívat se na heliport Krajské nemocnice Liberec formou virtuální prohlídky máte zde: www.frydlantsko.eu/heliport-letecka-zachranna-sluzba-liberec-nemocnice nebo přímo ve zdrojovém úložišti zde.

Vrtulník Letecké záchranné služby Liberec ve virtuální prohlídce a informace o jeho provozu můžete shlédnout zde: https://www.frydlantsko.eu/vrtulnik-zachranne-sluzby/

Text: Miloš Odstrčil

Pin It on Pinterest