2014521212947-pivo1_690_460_crop.jpg_690_460_cropTradiční pivní slavnosti se vzácnými hosty z filmových Postřižin. V pátek 27. června vystoupí Věra Špinarová, v sobotu 28. června Děda Mládek Illegal Band, kapela Zrní, Poletíme? a promítat se bude také nezapomenutelný film Postřižiny. Na sobotu připravili pořadatelé tmavé pivo zdarma pro všechny.

Film Postřižiny, který natočil režisér Jiří Menzel v roce 1980, dal jméno Postřižinským slavnostem. „Hlavní roli“ ve filmu hrál právě Dalešický pivovar. Dodnes jezdí tisíce turistů obdivovat jeden z nejznámějších filmových komínů. Komín dodnes připomíná scénu, kdy na něj Magda Vašáryová lezla s Jaromírem Hanzlíkem.

Dalešický pivovar pochází z konce 16. století, pivo se zde vařilo až do roku 1977. V roce 2002 došlo k obnově pivovaru a začalo se zde vařit Dalešické pivo. Dnes je pivovar kulturním centrem, kam přijíždějí za dobrým pivem, jídlem, ale také kulturou lidé z celé republiky.

Letos si připomínáme 100. výročí narození autora Postřižin – Bohumila Hrabala

Na letošní rok připadlo sté výročí narození Bohumila Hrabala, jednoho z nejvýznamnějších spisovatelů druhé poloviny 20. století. Postřižiny se odehrávají v pivovarském prostředí, které bylo Hrabalovi blízké. Příběh rodiny správce pivovaru má základ v realitě, jednalo se ve skutečnosti nevlastního otce Bohumila Hrabala.

K tomuto výročí letos vydala Česká mincovna stříbrnou pamětní minci. Pamětní 200 Kč mince České národní banky připomínají nejvýznamnější milníky a velikány národní historie v lesku ryzího stříbra a jsou nesmrtelnou připomínkou barvitosti dějin českého národa.

Program slavností:

PÁTEK 27. 6. – Věra Špinarová a Adam Pavlík Band, film Donšajni

SOBOTA 28. 6. – Pavel Helan, Děda Mládek Illegal Band, Zrní, Poletíme?, Zadáci, film Postřižiny

Zdroj: Kudy z nudy

 

Pin It on Pinterest