20098112039111264

Grabštejn

LIBERECKÝ / PARDUBICKÝ / KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

Tradiční prohlídky objektů jsou v létě doplněny řadou kulturních akcí, které jsou zaměřeny na návštěvníky všech věkových kategorií, ale i zájmů. Na své si přijdou milovníci hudby, květin i ptactva, rodiny s dětmi jistě potěší zkrácené prohlídky v doprovodu prince či princezny na zámcích Sychrov, Zákupy, Náchod, Slatiňany a hradě Grabštejn.

Hrad Trosky bude zpřístupněn o prázdninách denně, navíc nabízí i noční program, zámek Lemberk otevírá nově dva prohlídkové okruhy. Na Opočně již tento víkend proběhne pátý ročník Svátků s růží, Kunětická hora zve na koncerty vážné hudby i ukázky výcviku loveckých psů. Na Hrubém Rohozci Vás o víkendu v průběhu jedné trasy provede více průvodců, navíc ještě v dobových kostýmech. Grabštejn láká na Létohrátky….

ČERVENEC – Liberecký kraj

Od 1. 7. SZ Lemberk – Zpřístupnění nových prohlídkových okruhů – trvalé zapojení nově instalovaných místností tzv. clam-gallasovské apartmá a vrchnostenských bytů zaměstnanců zámku k stávajícím prohlídkovým okruhům. V červenci je také zpřístupněna středověká věž.

5. a 6.7. SH Grabštejn – Létohrátky 9.00 – 17.00 hod. – tradiční víkendový program na hradě: divadlo denní i večerní, středověká hudba, žongléři, letos i cizokrajná zvířata, také ukázky výcviku psů u vojenské posádky pod hradem. Ve vstupném je zahrnuto i vstupné do hradu, kde Vás čeká prohlídka s průvodci v kostýmech! Vstupné 150,-Kč a 100,- snížené.

5. 7. a 6. 7. SH Bezděz – Dva dny ve středověku – prohlídky hradu oživeny šermířským vystoupením – vystoupí skupina VSŠ Askalon, občerstvení zajištěno.

5. 7. a 6. 7. SZ Hrubý Rohozec – Móda sedmi staletí – prohlídky zámku s průvodci v dobových kostýmech, kdy v každé místnosti čeká jiný průvodce, takže i výklad je pestrý, netradiční, neboť skupinu si postupně předá více průvodců. Zpřístupněny všechny tři prohlídkové trasy.

5.7. Večerní a noční program na SH Trosky: Návrat do středověku – divadlo, šerm, fireshow a také překvapení pro návštěvníky. Občerstvení zajištěno. Program bude od 20.00 do 21.30 hod., objekt zpřístupněn 18.00 – 23.30 hod. Vstupné: plné 120,-Kč, snížené 60,-Kč.

9.7. (středa)- Prodloužená návštěvní doba na SH Trosky: Západ slunce a stmívání na Troskách – doporučujeme vzít si s sebou dalekohledy, fotoaparáty. Objekt zpřístupněn do 23.30 hodin. Vstupné: plné 70,-Kč, snížené 40,-Kč.

9. 7. SZ Frýdlant – Audience Albrechta z Valdštejna – při některých audiencích se budou opět péci i koláčky v zámecké kuchyni.

12. 7. a 13. 7. SH Bezděz – Šermířské rozvernosti – SSŠ a divadla Bibus Spiritus, občerstvení zajištěno.

12. 7. SH Grabštejn – od 20.00 hodin – Noční prohlídky se sv. Barborou – prohlídky hradu v rámci projektu “Otevřte 13. komnatu” v netradičním večerním čase a s dalšími “tajemnými” postavami. Vstupné 110 Kč, snížené 60,-Kč.

12. – 13.7. SZ Hrubý Rohozec – Varhanní víkend – prohlídky I. okruhu budou o tomto víkendu v čase od 9:00 do 14:00 hodin zpestřeny ukázkou hry na historické varhany v zámecké kapli Nejsvětější Trojice.

19. 7. – 27. 7. SH Bezděz – Šermířské oživení – vystoupí skupina VSŠ Askalon, občerstvení zajištěno.

19. 7. SH Grabštejn – od 20.00 hodin – Noční prohlídky se sv. Barborou – prohlídky hradu v rámci projektu “Otevřte 13. komnatu” v netradičním večerním čase a s dalšími “tajemnými” postavami. Vstupné 110 Kč, snížené 60,-Kč.

19.7. večerní a noční program na SH Trosky: Návrat do středověku – divadlo, šerm, fireshow a také překvapení pro návštěvníky. Občerstvení zajištěno. Program bude od 20.00 do 21.30 hod., objekt zpřístupněn 18.00 – 23.30 hod. Vstupné: plné 120,-Kč, snížené 60,-Kč.

19.7. SZ Sychrov – od 17:00 hodin, sychrovská oranžerie: „ČAJ O PÁTÉ“ – SLUŽEBNÍCI Účinkuje: Divadlo Inkognito.Tři monology – zpovědi tří významných mužů Francie z doby vlády Ludvíka XIII., kteří jsou přesvědčeni, že právě jejich čin nemůže být než Bohem požehnán – Ministr Richelieu, Vrah Felton, Sochař Vicieux Jednotné vstupné: 150,– Kč. Vzhledem ke kapacitě oranžérie doporučujeme rezervaci na telefonu 482 416 011.

23.7. (středa)- Prodloužená návštěvní doba na SH Trosky: Západ slunce a stmívání na Troskách – doporučujeme vzít si s sebou dalekohledy, fotoaparáty. Objekt zpřístupněn do 23.30 hodin. Vstupné: plné 70,-Kč, snížené 40,-Kč.

26. 7. SH Grabštejn – od 20.00 hodin – Noční prohlídky se sv. Barborou – prohlídky hradu v rámci projektu “Otevřte 13. komnatu” v netradičním večerním čase a s dalšími “tajemnými” postavami. Vstupné 110 Kč, snížené 60,-Kč.

29. 7. SZ Lemberk – Z lemberských sbírek- k 100. výročí začátku 1. sv. války bude až do konce návštěvnické sezóny vystaven v zámecké kapli původní březový kříž, na který se připevňovaly lístky se jmény padlých k uctění jejich památky, kříž bude k vidění v rámci běžných prohlídek zámku.

1. 7. – 31. 8. – SZ Zákupy – Prohlídky s princeznou – Prohlídka s princeznou je zkrácená prohlídka určena dětem do 10 let v doprovodu dospělých. Průvodkyně, oblečená v kostýmu princezny, si s dětmi vypráví, dává jim hádanky a nechává děti hledat plyšové medvídky poschovávané v zámeckých pokojích. Cílem je, aby se děti prohlídky aktivně účastnily a nemusely jenom mlčky naslouchat průvodcovskému textu pro dospělé, který mnohdy ani nemohou chápat. Vstupné: plné 60,- Kč, snížené pro děti do 10 let 30,- Kč; délka prohlídky: 30 min., doporučujeme rezervaci vstupenek na tel.: 487 857 278.

SZ Sychrov – denně: Každou celou hodinu prohlídky s princeznou (zkrácená prohlídka, která je uzpůsobena věku dětí, vede ji princezna a dětem pokládá během prohlídky různé otázky. Na závěr se mohou děti s princeznou vyfotit.) prohlídka trvá cca 25 minut, vstupné 100,-Kč. V zámeckém sklepení výstava medvědích obrázků – „Medvědí galerie“, která volně navazuje na hru „Cesta za pokladem medvědího klanu“, kterou si rodiče a děti mohou dle zakoupených dispozic zahrát v zámeckém parku. Pro kluky a tatínky je v zámecké konírně interaktivní výstava TECHNOPOLIS, která zachycuje vývoj vědy a vynálezy konce 19. a počátku 20. století.

SH Grabštejn – dětské prohlídky se svatou Barborou, plnění úkolů během těchto prohlídek v rámci projektu http://www.otevrte13komnatu.cz/ , kdy návštěvníci sbírají klíče ze zapojených deseti objektů. K získání klíče k tajuplné Třinácté komnatě stačí navštívit sedm.

ČERVENEC – Pardubický kraj

SZ Litomyšl – II. patro zámku: Výstava Josef Matička – Dar Litomyšli představuje nový pohled na tohoto autora nejen jako malíře, ale i jako vytříbeného sběratele a velkorysého mecenáše. Vedle více než stovky jeho prací jsou představena i špičková vrcholná díla Emila Filly, Jana Zrzavého či Josefa Čapka, která Matička odkázal své milované Litomyšli. Výstava Městské galerie Litomyšl je k vidění v obrazárně v 2. patře Státního zámku Litomyšl od 15. 6. do 28. 9. 2014.

6. 7. SH Kunětická hora – Hrad hudebníků – koncerty vážné hudby po celý víkend na různých místech hradního areálu, 10.00 – 24.00 hodin.

6. 7. SH Kunětická hora – Sokolnictví – celodenní výstava dravých ptáků a loveckých psů na nádvoří spojená s vystoupením trubačů a ukázkami výcviku v 11, 14 a 16 hodin.

12. 7. a 13. 7. SZ Slatiňany – Pokrok nezastavíš – speciální prohlídky, při kterých projdete zámek doslova “od sklepů až po půdy”. Prohlédnete si unikátně dochované technické zázemí a navštívíte hned několik zajímavých prostor, které nejsou běžně přístupné veřejnosti.

13. 7. SH Kunětická hora – Hrad řemeslníků – Výjimečný je zcela jistě množstvím účastníků-řemeslníků a pestrostí zastoupených řemesel. Samozřejmostí je, že si lidé mohou sami ledacos ozkusit a do tvůrčí práce se smějí kdykoli zapojit i zvídavé děti. Mohou např. kroužit hrnečky, drátkovat, kovat na kovadlině, zdobit perníky nebo vyrábět prstýnky. Hrad řemeslníků útočí na lidské smysly – zvonění kovadliny střídá vyvolávání trhovců a vzduchem se nese vůně pokrmů připravených podle tradičních receptur. Druhou předností je samotné místo, v němž se vše odehrává. Hrad Kunětická hora a jeho genius loci představují ideální volbu pro podobný festival. S řemesly se návštěvníci setkají nejenom na nádvoří, přístupové cestě nebo kolem rondelů, nýbrž i v samotném paláci. Celý program je integrován do běžného hradního provozu a dovoluje prožít alespoň symbolický návrat do minulosti. Návštěvník nebude pochopitelně připraven ani o klasické prohlídky. V paláci se lze navíc pohybovat volně, bez průvodce, a prakticky z každého patra je krásný výhled od okolí. Trvání akce: od 10 do 18 hodin.

19. 7. a 20. 7. SLS Vysočina – Veselokopecký jarmark – 9.00-17.00 hod., prodej výrobků lidových výrobců, kulturní program.

20. 7. SH Kunětická hora – Král na hradě – Návštěva krále Vladislava Jagellonského u svého rádce, pana Viléma z Pernštejna, na hradě Kunětická hora s ceremonií pasování na rytíře. Hradní palác, 10 – 16.00 hodin.

25. 7. – 26. 7. SH Kunětická hora – Festival České hrady.CZ – multižánrový hudební festival za účasti předních interpretů současné české a slovenské scény v amfiteátru pod hradem. Vystoupí Tomáš Klus, Mandrage, No Name, Divokej Bill, Horkýže Slíže, Monkey Business, Sto zvířat, Visací zámek, vypsaná fixa a další. Od 19.00 do 01:00 hod.

25. 7. a 26. 7. SZ Slatiňany – Noční „prohlídky na baterky“ – Přijďte se opět po roce bát a bavit zároveň! Čeká vás tajuplná procházka nočním zámkem s neobyčejnými příběhy starých i nových slatiňanských zámeckých strašidel. Odvahu a kapesní svítilnu nutně s sebou! Obojího bude zapotřebí! Nevhodné pro děti do 7 let. Prohlídky se konají v pravidelných intervalech od 19 do 22 hodin.

SLS Vysočina – Červen – září – Veselý Kopec patří dětem a jejich rodičům – rodiny s dětmi si mohou zahrát zajímavou hru v rámci jednotlivých expozic, o vybraných sobotách a nedělích ukázky řemesel a zvláštní doprovodné programy.

SZ Slatiňany – dětské prohlídky s žokejkou Latou, plnění úkolů během těchto prohlídek v rámci projektu http://www.otevrte13komnatu.cz/ , kdy návštěvníci sbírají klíče ze zapojených deseti objektů. K získání klíče k tajuplné Třinácté komnatě stačí navštívit sedm z deseti zapojených objektů a rozluštit uložené hádanky.

ČERVENEC – Královéhradecký kraj

SZ Náchod – Dětské prohlídky v expozici „Na dvoře vévodském“ – červenec – srpen od úterý do neděle vždy v 9:30, 11:30, 13:00 a 15:00 hodin, více informací viz hlavní strana www.zamek-nachod.cz nebo na tel. 491 426 201, 608 181 921 nebo na prokopova.lucie@npu.cz (Na dvoře vévodském: – prohlídkový okruh se tematicky vztahuje k závěru 18. a první polovině 19. století, kdy náchodské panství vlastnil Petr Biron vévoda Kuronský a Zaháňský a jeho dcera Kateřina Vilemína, známá jako „paní kněžna“ z románu Babička od Boženy Němcové).

4. 7. – 6. 7. SZ Opočno – Svátky s růží – pátý ročník svátečních prohlídek zámku provoněné bohatými historickými vazbami ze stovek květin, zejména jejich královny – růže. Královna květin – takto ji nazvala již před dvěma tisíci lety řecká básnířka Sapfó. Růže pocházejí z různých oblastí světa a lidé se jimi obklopovali odjakživa. Jejich historie je velice dlouhá, k lidem promlouvala různými způsoby a v každé historické epoše měla trochu jiný význam…. Přijďte na prohlídku zámku, který je provoněn a prozdoben květinovými vazbami! Od 9.00 do 16.45 hodin.

5. 7. SZ Náchod – Mše v zámecké kapli Nanebevzetí Panny Marie – od 16:00 hodin (Zámecká kaple Nanebevzetí Panny Marie -vnitřek je zdoben plastikovou dekorací ze štuku, na které pracovali italští štukatéři Domenico Rossi a Andrea Cyrus. Drobné obrázky v kartuších a rámcích, jakož i na nástropní klenbě malované Fabiánem Harovníkem a Giovannim Vanettim, obsahují výjevy z bible, k níž patří i výjev na hlavním oltáři, dokončený asi roku 1654 Vanettim. K architektonické výzdobě patří též sochy čtyř sv. evangelistů v životní velikosti: Matouše, Marka, Lukáše a Jana.) Mši slouží náchodský děkan ThLic. Mgr. Boguslaw Partyka.

5.7. – 24.8. SZ Hrádek u Nechanic – VÝSTAVA „Hrádek u Nechanic a rod Harrachů“ – Fotografie a dokumenty vztahující se ke stavebně historickému vývoji budovy zámku a k majitelům zdejšího panství, aktuálně doplněná o nové exponáty – 100. výročí od elektrifikace zámku.

11. 7. a 12. 7. SZ Náchod – Večerní prohlídky s „Černou paní“, od 21:00 do 23:00 hodin. Přijďte i Vy si s námi vychutnat tu jedinečnou atmosféru zámeckých komnat po setmění. Návštěvníky provede I. okruhem (Piccolominská expozice) sám kníže Ottavio Piccolomini, který Vás seznámí i se svoji manželkou. Na závěr zazní ukázka z renesanční a barokní hudby v podání žáků ZUŠ Police nad Metují. Nutná rezervace na tel.: 491 426 201, 608 181 921 nebo na prokopova.lucie@npu.cz Vstupné: 120 Kč/plné, 80 Kč/snížené, 360 Kč/rodinné.

12.7. SZ Hrádek u Nechanic -Zahradní slavnost – letní zábava v kouzelném zámeckém prostředí s bohatým programem na nádvoří zámku: 13:00 – 16:00 ukázky aranžování květin k historickým kostýmům, módní přehlídky s kyticemi, vazby kytic a jejich zábavné dražby, 19:00 koncert na nádvoří zámku, 22:00 – 24:00 noční prohlídky zámku.

12.7. – 13.7. SZ Hrádek u Nechanic – Přijelo panstvo! Veselé historky ze života na zámku před sto lety v podání herců ochotnických divadel a hostů (kostýmové prohlídky) Slavnostní květinová výzdoba expozice.

19. 7. SZ Ratibořice – V. Ratibořické nocturno – účinkují: Filip Jerie – flétna, Iva Jeriová – klavír V kouzelném prostředí zámeckého parku zazní známá a populární díla světových autorů, jako stvořená pro pohodu pozdního letního večera. Začátek: 20.30 hodin Vstupné: Jednotné 100,- Kč. Upozornění: Vstup pouze z parkoviště.V případě nepříznivého počasí se koncert uskuteční ve Vstupní hale zámku.

19.-20. 7. SZ Náchod – Šermířská vystoupení – Manové Přemysla Otakara, krátká komentovaná vystoupení na III. nádvoří a nebo v gotickém sklepení (bližší informace budou zveřejněny na www.zamek-nachod.cz).

1. 5. – 31. 7. Fotosoutěž: „Náchodský zámek v záři ohňostroje“ – soutěž nejen pro návštěvníky, ale i pro širokou veřejnost, fotografie zasílejte na prokopova.lucie@npu.cz – připište svoje jméno, příjmení a telefon, výherci budou zveřejněni na webových stránkách SZ Náchod (www.zamek-nachod.cz).

Na všech objektech ve správě NPÚ běží věrnostní program „Klíč k památkám“, kdy návštěvník sbírá razítka do věrnostního pasu a na šestý objekt dle svého výběru má vstup zdarma. Program běží do roku 2015 a jsou v něm zapojeny i nestátní objekty a také historické pivovary. Seznam zapojených objektů nalezne návštěvník na návštěvnickém pasu nebo na http://www.npu.cz/klic-k-pamatkam-2014/.

 

Autor / zdroj: Lucie Bidlasová

Pin It on Pinterest