Rozhledna SMRK v Jizerských horách se slaňujícícm horolezcemHistoricko-přírodovědná naučná stezka Nové Město pod Smrkem nabízí 3 barevně odlišené úseky různé délky, dle náročnosti. Nejkratší část vedoucí k minerálnímu prameni je sjízdná i na kole. Ostatní jsou určeny pouze pro pěší a vystupují na okolní vrcholy hor. Společným výchozím bodem všech tří tras je Mírové náměstí v Novém Městě pod Smrkem.

Na celkem 26 zastaveních jsou rozmístěny informační tabule, kde lze nalézt informace o životě v této části Jizerských hor v 16. a 17. století. Další část se věnuje rozvoji řemesel a průmyslu ve Frýdlantském výběžku. Turisté se rovněž mohou seznámit s těžbou železné a cínové rudy v okolí Měděnce a Rapické hory. Značná část informačních panelů je rovněž věnována lesnímu hospodaření a informacím o zvířatech a rostlinách Jizerských hor.

Po stopách lesní zvěře

Některé informační tabule při zastávkách na trase, jsou rovněž věnovány stopám lesní zvěře. Děti i dospělí si zde mohou vyzkoušet své stopařské umění a pokusit se vystopovat podle názorných obrázků zvířata žijící v místních lesích.

Naučná stezka má tři trasy

Turisté si můžou vybrat mezi třemi trasami podle obtížnosti a délky. Žlutý nejkratší úsek měřící 2,5 km, který vede k minerálnímu prameni, je vhodný pro rodiny s dětmi a je sjízdný i na kole. Po zelené trase měřící 8,5 km vystoupíte na dva nejbližší vrcholy Jizerských hor. Na nejvyšší horu Jizerek – Smrk a vrch Měděnec. Červená trasa je nejnáročnější, měří 10 kilometrů a provede vás jižním okolím Nového Města.

Rozhledna na Smrku

Na Smrku můžete na vrcholu vystoupat na moderní rozhlednu, která vám z výšky 18 metrů nabídne úchvatný pohled do krajiny. Při dobrém počasí je vidět až do okruhu 150 kilometrů. Kromě Jizerských hor spatříte Krkonoše, Lužické hory, Ještěd, Bezděz a dokonce i Říp.

Doprava – autobus Frýdlant – Nové Město pod Smrkem

Poloha GPS – 50°53’20.958″N, 15°16’17.649″E

Zdroj: Liberec mě baví

Pin It on Pinterest