jested_0LIBEREC –  Výjezd veteránů na Ještěd se za poslední roky stal tradiční veteránskou akcí, na kterou přijíždí historická vozidla z celé republiky. Letos se organizátoři vrací k tradičnímu červencovému termínu – neděli 13. července 2014.

Prvním motoristou, který tehdy ještě po hliněných a kamenitých turistických pěšinách rozbahněných jarním táním, vyjel až na úplný vrchol hory Ještěd, byl liberecký textilní průmyslník a nadšený motorista, baron Theodor von Liebieg, se svým novým automobilem Daimler, který si právě koupil. Stalo se tak v květnu roku 1902. Až v roce 1908 se na vrchol hory začala budovat skutečná i když stále tehdy jen štěrková cesta. V současnosti již ale vede na Ještěd kvalitní asfaltová silnice, která ale tak dokáže i dnes důkladně prověří kvality každého automobilu a motocyklu, který se po ni vydá. Historická vozidla dvojnásob.

LIBEREC | Veterán vyjíždějící na Ještěd, obrázek se otevře v novém okně
Výjezdu veteránů na Ještěd, který organizují společně Automuzeum.cz a Technické muzeum Liberec, je s ohledem na omezené parkovací prostory na vrcholu hory Ještěd, pořádán jen pro historická vozidla starší 60 let, vyrobená do roku 1954.
 
Výjezdu na Ještěd se říká “Malý český Grosglockner”, neboť soutěžní vozidla jedou celých 11 kilometrů stále do kopce a projíždí množstvím ostrých a náročných zatáček. Nejedná se o rychlostní závod, ale o jízdu spolehlivosti, kdy účastník mosí u svého stroje ověřit nejen nezbytný výkon, který vozidlo vyveze do výšky 1012 m.n.m., ale musí také při cestě zpět vozidlo bezpečně ubrzdit.
Pokud by jste v okolí chtěli se svým veteránem příjemně prožít i sobotu, můžete se 12.7.2014 zúčastnit v nedalekém Josefově Dole u Jablonce nad Nisou jízdy pravidelnosti na vesnickém okruhu “Okolo Elišky“, který požádá známý pražský veteránista, Honza Úředníček.

Časový harmonogram:

09:00 – 10:30 hod. – příjezd do pivovaru Konrad, Liberec – Vratislavice n/N, registrace, prohlídka Automuzea
10:20 hod. – START prvního vozu do Jízdy veteránů na Ještěd
11:00 hod. – zastávka v Kryštofově Údolí (orloj v 11:00)
12:00 hod –  Start jízdy do vrchu Ještěd v Křižanech – Ti, kteří nechtějí startovat na jízdu v pivovaru, mohou přijet přímo do Křížan.
12:15 hod. – 13:30 hodin -oběd na vrcholu hory Ještěd (1012 m.n.m.)
13:30 hod. –  přesun v koloně městem do Automuzea v pivovaru Konrad
15:00 hod. – předání Certifikátu a malé upomínky všem zúčastněným řidičům
15:30 hod. – ukončení akce, odjezd domů
LIBEREC | Veterání na Ještědu - mapka, obrázek se otevře v novém okně

Pin It on Pinterest