xzamek1_denik-380Frýdlant – Frýdlantská vodárenská společnost (FVS) zastavila projekty rekonstrukce úpraven pitné vody ve Frýdlantu a Bílém Potoku na Liberecku. Akce za 358 milionů korun sice získala dotace z Operačního programu Životní prostředí, vodárenské společnosti se však nepodařilo zajistit peníze na nutnou spoluúčast. Kvalita pitné vody pro obyvatele Frýdlantského výběžku však ohrožena není.

“My jsme na spolufinancování dostali mimořádnou půjčku z fondu životního prostředí, ale nepodařilo se nám ji ničím zajistit,” vysvětlil ředitel. Státní fond životního prostředí podle něj požadoval bankovní záruku. Společnosti se ji ale v soutěži nepodařilo získat, navíc by akci prodražila o dalších 14 milionů korun, a firma by tak nesplnila podmínky dotace. “Požádali jsme o výjimku, ale zatím jsme vyjádření nedostali,” řekl Olyšar. FVS ale zřejmě o dotaci přijde.

“I kdybychom teď výjimku dostali, není příliš reálné, že bychom stavby dokázali do září příštího roku dokončit a profinancovat,” dodal.Ve Frýdlantu se přitom začalo už loni na podzim stavět. Voda tam totiž nesplňovala hygienické limity od roku 2010. V průměru obsahovala v litru 54 miligramů dusičnanů, evropské normy dovolují jen 50 miligramů. Více se dočtete zde.

Zdroj: Liberecký deník

Pin It on Pinterest