20147181525275300LIBEREC – Stejně jako vloni nebude ani letos na libereckém zastavení jazzové přehlídky Bohemia Jazz Fest chybět zakladatel přehlídky, známý jazzový kytarista Rudy Linka. Opět bude hudební večer osobně moderovat a publiku představí jednotlivé muzikanty.

Jazzový festival se do Liberce vrací po roce. Vloni se zde špičkoví světoví muzikanti předvedli vůbec poprvé. Tento rok si přehlídku fanoušci vychutnají v úterý 22. července od 17.00 hodin na náměstí Dr. Edvarda Beneše. Vystoupí zde dánská zpěvačka norského původu Live Foyn

se svojí art jazz rockovou kapelou, poté v 18.30 hodin začne koncertní blok estonského muzikanta Silver Seppa, a ve 20.30 hodin festival vyvrcholí koncertem kytarové legendy Johna Scofielda a jeho fusion seskupení Überjam Band z USA.

„Bez podpory města Liberec by se zde Bohemia Jazz Fest nemohl konat. Všude, kde festival děláme, jej finančně podporuje místní samospráva,“ zdůraznil už před loňským koncertem ředitel festivalu Rudy Linka. „Úspěch každého koncertu ovlivňují tři faktory – místo, kde se odehrává, obecenstvo a samotná hudba. Náměstí v Liberci je úžasné. Liberecké publikum je skvělé a rádo tancuje. Muzika je založená na improvizaci a je pokaždé jiná. Když dáme všechny tři složky dohromady, vznikne v Liberci naprosto unikátní Bohemia Jazz Fest večer. Těším se,“ doplnil k blížícímu se koncertu Rudy Linka.

Letošní již 9. ročník Bohemia Jazz Festu se uskuteční v devíti českých městech. V Liberci převzali nad přehlídkou záštitu náměstek primátorky pro školství a kulturu Kamil Jan Svoboda a hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Jsem moc rád, že se nám podařilo připravit přehlídku v Liberci také letos. Děkuji všem, kteří se o to zasloužili,“ zdůraznil za statutární město Liberec, které je spolupořadatelem festivalu náměstek Svoboda.

Mezinárodní jazzový festival Bohemia Jazz Fest vznikl v roce 2006 a jeho hlavní ideou bylo dostat jazzovou hudbu blíž k lidem, i třeba těm, kteří by na jazzový koncert nikdy sami nešli. Proto se všechny koncerty odehrávají na historických náměstích pod širým nebem, a proto neplatí diváci žádné vstupné.

„Hudba nezná hranic, je univerzálním uměním, vnímaným srdcem. Přeji všem fanouškům, aby si koncert náležitě vychutnali a aby se festival s hvězdami světového jazzového nebe zařadil k jejich největším kulturním zážitkům roku. Právem si to zaslouží,“ poznamenala primátorka Martina Rosenbergová.

 

Autor / zdroj: Zuzana Minstrová

Pin It on Pinterest