Protrzena-vezNad desenským údolím tehdy svítilo slunce. Byl válečný rok 1916, pondělí 18. září. V ten den odpoledne se v horách nad údolím protrhla přehrada. Během několika minut zahynulo v běsnícím živlu 62 osob a vznikly rozsáhlé škody na majetku. Přehrada nebyla nikdy obnovena a její trosky jsou dodnes mlčenlivým svědkem této tragédie a cílem mnoha turistů i cyklistů.

Protržená přehrada v Bílé Desné

Protržená přehrada na Bílé Desné byla prohlášena za kulturní památku v roce 1996. Stalo se tak k 80. výročí protržení přehrady. 

V Desné je umístěn pamětní kámen, který tehdy přivalila voda. Protržená hráz se šoupátkovou věží dosud stojí. V podzemní štole do sousedního údolí, v současnosti uzavřené, je významné zimoviště netopýrů. Dosud zde bylo zjištěno 11 druhů.

Tato katastrofa na dlouhou dobu zastavila stavbu sypaných hrází ve světě. Přehrada nebyla nikdy obnovena. Nyní je na místě bývalé přehrady vyznačena krátká naučná stezka s několika zastávkami. Pár metrů severně od ústí spojovací štoly jsou patrné základy bývalé turistické Krömerovy boudy (postavena 1917), která byla po roce 1945 vypálena.

Pokud se vydáte na naučnou stezku, čeká vás celkem 6 zastavení a přibližně 1 km putování. Pokud se chystáte vyrazit na tento výlet, a to ať už pěšky nebo na kole, vydejte se z Josefova Dolu Sklárny, kde se na rozcestí vydáte po žluté trase. Čeká vás 3 km stoupání na Mariánské Boudy. Mariánské Boudy je seskupení několika chalup, které vypadají neobydleně. Odtud po krátkém odpočinku už po rovině a potom z kopce pokračujte za cílem výletu na bývalou přehradu.

Zdroj: Liberec mě baví

Pin It on Pinterest